IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проекти за 243 хил. кв. м офиси в София замразени от края на 2009

В периферията на София, където са над 65% от офис проектите, делът на незаетост вече надхвърля 20%, сочи доклад

16:03 | 14.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Проекти за 243 хил. кв. м офиси в София замразени от края на 2009

Обемът на офис площите в процес на изграждане в София е намалял с 243 хил. кв. м в края на юни спрямо края на 2009 г., сочи доклад.

Основна причина е икономическата обстановка в страната, състоянието и задлъжнялостта на бизнеса, намаленият обем на инвестициите и трудното финансиране. Все повече инвеститори трябва да осигуряват по-висок процент на самоучастие или да подписват повече предварителни договори, което на фона на пазарната ситуация в страната е много трудно.

През първите шест месеца на 2010 г., на територията на София са завършени около 189 хил. кв. м oфис площи, а в процес на изграждане са още над 750 хил. кв. м. Благодарение на това, през следващите 1-2 години общата отдаваема площ в София ще продължи да нараства, се казва в доклада на консултантската компания GVA Sollers Solutions. Новоизградените офиси представляват 9,17% увеличение над наличните до момента повече от 1 млн. кв. м офис площи в столицата и значително ще допринесат за увеличаване на коефициента на незаетост.

В периферните райони на града, където са разположени над 65% от проектите, делът на незаетост вече надхвърля 20%, казват от компанията.

Друга характерна тенденция е, че договорите за наем се сключват на ценови нива, по-ниски спрямо последните три години и съобразени с типа на клиента, площта, която се наема, периода, за който се сключва договорът и др. Схемите за актуализация на наема са стъпаловидни, съобразени с макроикономическите показатели на страната.

Търсене

Както в края на миналата година, така и през първото полугодиe на 2010 г., фирмите продължават да оптимизират своите разходи, като предпочитат да се преместят в по-малки офиси и в такива с по-атрактивни условия. Продължава и движението на наематели от стари административни сгради в центъра на градовете към модерни новоизградени офис локации.

Най-активни при търсенето и наемането на офис площи в столицата през периода са предимно компании от IT сектора, консултантски компании, телекомуникационни компании, фирми, занимаващи се с търговия на хранителни стоки, счетоводни и адвокатски къщи. Те търсят офиси с квадратура от 100 до 300 кв. м, с удобна локация за клиенти и служители, както и с възможност за паркиране.

Във Варна и другите областни градове се търсят офиси с квадратура от 70 до 150 кв. м, основно с цел оптимизиране на разходите и работния процес. Предпочитани са помещения както в новопостроените офис сгради, така в сгради със смесено предназначение, намиращи се в централните райони.

През периода се наблюдава засилен интерес от страна на инвестиционни дружества, желаещи да придобият офис сгради. Те инвестират във финансово ефективни проекти с добра локация и с наличие на определен процент на заетост.

На пазара на наеми най-значително е понижението във Варна – 20,50%. В София то е 14,09%, Бургас – 10,30%, Пловдив – 14,28%, а в Стара Загора – 16,95%.

Доклад на друга консултантска компания, CB Richard Ellis (CBRE), показва, че темповете на спад в наемните нива на офис площите в столицата през последните тримесечия се забавят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още