IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Внезапен спад в търсенето на офис площи в Лондон

Спадът е първият през последните четири тримесечия и е повод за опасения относно устойчивостта на подобрението на пазара на имоти в Лондон

14:05 | 21.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Внезапен спад в търсенето на офис площи в Лондон

Търсенето от страна на наематели за бизнес имоти в Лондон отчете спад през второто тримесечие за първи път за последната година, повишавайки опасенията, че колебливото подобрение на наемния пазар вече е преминало, пише FT.

Това се дължи главно на опасенията от страна на наемателите относно ефектите от мерките на правителството в посока понижение на разходите.

Въпреки че спадът в търсенето е регистриран в цяла Великобритания, той е най-рязък в столицата, сочи информация на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS). Това опроверга прогнозите, че британската столица ще бъде „изолирана“ от последващ наемен спад, поради липсата на нови офис проекти.

По данни на NB Real Estate офис наемите в Ситито са отчели рекорден ръст през първото полугодие поради недостига на нови площи.

Съществуваше надежда, че началният наемен ръст ще продължи, особено в някои части на Лондон, поради сбор от фактори като спада в активността на изграждане на нови офиси по време на кризата, както и редица големи споразумения с международни наематели, които изтичат през следващите няколко години.

Доклад на Cushman & Wakefield, публикуван миналия месец, прогнозираше, че офис наемите в Лондон ще продължават да растат до 2014 г.

От компанията казаха, че в някои райони на Европа, включително в Уест Енд в Лондон се задава недостиг на качествени офис площи.

Въпреки това от RICS вчера предупредиха, че търсенето се е понижило за първи път от четири тримесечия, като очакванията за наемен ръст са спаднали на всички сегменти на пазара на бизнес имоти.

„Оценителите отбелязват, че несигурността по отношение на подробностите около бюджетните ограничения влияят негативно върху инвестиционните решения на компанията, свързани с техните нужди от имоти“, коментира Оливър Джилмартин, главен икономист в RICS.

„В резултат на това наемното подобрение бе осуетено поради отслабващото търсене.“

Той добавя обаче, че този обрат в нагласите на лондонския пазар не може да се отдаде изцяло на вътрешни фактори, като за него роля имат и пониженията на капиталовите пазари, както и опасенията, свързани с държавния дълг в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още