IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

27% от американските наематели на жилища никога няма да купят свой дом

От планиращите да станат собственици две трети казват, че ще изчакат за целта още две или повече години

11:57 | 19.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
27% от американските наематели на жилища никога няма да купят свой дом

Повече от една четвърт от наемателите на жилищни имоти в САЩ изобщо не планират някога да направят покупка на собствено жилище. Това показват резултатите от проучване, проведено от сайта за имоти Trulia.com и цитирано от Ройтерс.

Според получените данни 27% от хората, които живеят под наем в къща или апартамент, са убедени, че никога няма да купят свой дом. Делът на тези, които се надяват да направят покупка, пък се е понижил от 77% преди шест месеца до 72 на сто в момента.

От планиращите да станат собственици две трети казват, че ще изчакат за целта още две или повече години.

Очертаващото се нежелание за сделка в близко бъдеще може да забави възстановяването на жилищния пазар, коментират авторите на проучването.

„Превръщането на наемателите в купувачи е от ключово значение за преодоляване на пазарния спад, но сегашната икономическа криза принуждава хората да са още по-колебливи“, казват от Trulia.

Сред факторите, които пречат на решението за сделка, е неспособността на наемателите да спестяват за първоначална вноска. Част от запитаните изчакват смяна на сегашната работа с нова и по-добре платена, а други се надяват лихвените нива да се понижат допълнително.

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ са на рекордно ниски нива в момента. Средната лихва по 30-годишен заем падна до 4,44% за седмицата до 12 август, показват данни на ипотечната компания Freddie Mac.

Проучването на Trulia е извършено с помощта на агенция Harris Interactive сред около 2 хил. американци в края на миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още