IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският пазар на офис наеми може би опря дъното

Въпреки че нивото на незаетост достигна 17-годишен връх през третото тримесечие, темпът на увеличението му се забавя, а наемите са останали стабилни

11:13 | 05.10.10 г.
Щатският пазар на офис наеми може би опря дъното

Нивото на незаетост на офисите в САЩ достигна 17-годишен връх през третото тримесечие, но пазарът изглежда е опрял дъното, защото увеличението на дела на празните офиси се забавя, а наемите са останали стабилни, сочат данни на компанията за проучвания в сектора Reis Inc.

„Ако все още не сме достигнали дъното, сме доста близо“, е коментарът на икономиста на компанията Райън Северино, цитиран от Ройтерс.

През третото тримесечие нивото на незаетост на офисите е 17,5%, най-високото от 1993 г., сочат предварителните данни на компанията. Делът на свободните офиси в страната нараства от третото тримесечие на 2007 г. насам, когато достигна най-ниската си стойност в цикъла от 12,5%.

Повишението на нивото на незаетост е едва 0,1 процентни пункта спрямо предходното тримесечие, каквото беше и през второто. Това е значително по-бавно нарастване спрямо миналогодишните, когато делът на празните офиси се увеличаваше с по над 0,6 пункта всяко тримесечие.

В допълнение, реалните наеми, които измерват нивата, след като се извадят гратисните месеци и други бонуси, на практика са останали без изменение през третото тримесечие на ниво от 22,05 долара на кв. фут на година (малко над 237 долара/кв. метър). Офертните нива на наемите са отбелязали спад от 0,1% за второ поредно тримесечие до 27,50 долара на кв. фут (296 долара/кв. м).

Търсенето на офис площи е функция на доверието в икономиката и създаването на работни места в страната.

„Ако общата икономика продължи да върви по сегашния си път на стабилизация и възстановяване, това отваря възможност наемите да започнат да растат по някое време през четвъртото тримесечие“, отбелязва Северино.

За последен път наемите са се повишили през второто тримесечие на 2008 г., според данните на Reis, която следи 79 основни щатски пазара. Северино обаче предупреждава, че икономиката и трудовият пазар се възстановяват с анемичен темп, което оставя офис пазара уязвим.

В Ню Йорк, най-големият американски офис пазар, нивото на незаетост се свива до 11,3% от 11,6% през второто тримесечие, а реалните наеми се повишават с 0,2% до 43,75 долара на кв. фут (почти 471 долара/кв. м).

В столицата Вашингтон нивото на незаетост е най-ниско – 9,8%, докато Дейтройт, засегнат от неволите на автомобилната индустрия, отчита най-високото – 26,7%. Наемите във Вашингтон нарастват с 0,1% до 41,13 долара на кв. фут (над 442 долара/кв. м), а в Детройт падат с 0,5% до 13,96 долара на кв. фут (около 150 долара/кв. м).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още