IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София начело по спад на жилищните цени сред столиците в ЦИЕ

България заема второ място в Европа по спад на цените в национален мащаб през миналата година

16:20 | 11.11.10 г.
София начело по спад на жилищните цени сред столиците в ЦИЕ

София е столицата в Централна и Източна Европа с най-голям спад на цените на жилищните имоти за 2009 г. Цените в столицата бележат понижение от над 22% спрямо 2008 г., сочи анализ на консултантската компания Era Европа.

В Европа София заема трето място по спад, като отстъпва само на Дъблин и Лисабон, където цените на имотите са паднали съответно с около 26% и 24%. В подреждането следват Букурещ със спад от над 15%, както и Люксембург, Амстердам, Прага, Париж, Атина, които бележат по-умерено понижение - между 5% и 10%.

В швейцарската столица Берн пък е регистриран ръст на цените на жилищата от около 10% през миналата година.

“Повечето европейски страни достигнаха дъното през есента на 2009 година”, коментира Франсоа Ганьон, президент на Era Европа.

„Най-ясни са знаците за стабилизиране в страни като Испания, Франция, Германия, докато в Чехия, Румъния и Италия движението продължава да е с отрицателен знак. Най-слабо засегнати от кризата остават Скандинавските страни, Швейцария и Турция”.

При сравнение на държавите България заема второ място в Европа по спад на цените в национален мащаб, показва още докладът на компанията. Средната цена, на която са се търгували жилищата в страната ни, е била с около 18% по-ниска през 2009 спрямо 2008 г.

Регистрираният от НСИ спад на средните годишни цени в страната за 2009 г. е 21,4%.

По-силно от България в Европа е било понижението единствено в Ирландия, където цените са паднали с над 20% за година, сочат данните на компанията. С между 5% и 10% са паднали цените в Люксембург, Чехия, Франция, Холандия и Португалия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още