IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 100 незаконни палата до язовири в област Пазарджик

Най-голям е броят на незаконните имоти на язовирите „Батак” и „Широка поляна”, установи проверка

14:12 | 08.01.11 г. 1
Над 100 незаконни палата до язовири в област Пазарджик

Над 100 незаконни палата са открити след проверка на инспектори от Дирекцията за национален строителен контрол и РИОСВ, съобщи Dnes.bg. Имотите са издигнати в чашките на 9 язовира в област Пазарджик.

Най-голям е броят на незаконните имоти на язовирите „Батак” и „Широка поляна” – общо 68.

На бреговете на язовирите „Доспат” и „Тополница” големите къщи без документи са 24 на брой.

До проверката се е стигнало след заповед на строителния министър Росен Плевнелиев.

„Всички лукосозни вили ще бъдат съборени, защото нямат никакво разрешително за строеж и са издигнати в разрез със закона”, съобщиха от РДНСК.

Оттам уточниха, че от всички 130 проверени имоти едва 14 са законни. 

От областната управа в Пазарджик пък предполагат, че много от собствениците на палати край язовирите ще обжалват заповедите за бутане, но юристите на администрацията са категорични, че няма шанс незаконните имоти да останат цели.

От Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите са констатирали редица нарушения на екологичното законодателство.

„Строежът на незаконните вили в чашките на язовирите е довело до поява на нерегламентирани сметища и изпускане на отпадъчни води, което меко казано е безобразие”, съобщиха от РИОСВ.

Освен че ще се разделят с имотите си, собствениците на имотите без документи в язовирите ще отнесат и парична глоба от екоинспекцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Тодор_Иванов
преди 13 години
Пак за някой може за други не. На брега на язовир Голям Беглик в защитена местност Чатъма 5бр. бунгала без разрешение за позване се предоставят на определена не правителственна организация за стопанисване от държавната агенция по горите. Същата тази организация строи Парк Беглика пак без съответните стоителни разрешения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още