IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата завежда искови молби за царските имоти

МРРБ е сключило договори за изготвяне и завеждане на искови молби за дворец „Царска Бистрица”, дворец „Ситняково” и дворец „Врана“

18:50 | 11.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Държавата завежда искови молби за царските имоти

През декември 2010 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството сключи договори за изготвяне и завеждане на искови молби и процесуално представителство с адвокатска къща „Савова и сие” за дворец „Царска Бистрица”, дворец „Ситняково” и дворец „Врана”, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Предстои сключване на договор и с друга адвокатска кантора за имот „Саръгьол”.

Според правните анализи бившата къща в село Слатина, придобита с нотариален акт от 1937 г. от княгиня Евдокия Фердинандова, е възстановена правилно на наследниците й, посочват още от министерството. Оттам уточниха, че от допълнително изисканите и представени от Столична община документи и информация е установено, че не са налице основания за завеждане на дело от държавата против наследниците на бившите царе за този имот.

От МРРБ коментират, че до посочения извод се е стигнало след направения преглед на правните анализи, изготвени от три адвокатски кантори относно възможностите за завеждане на дела от държавата срещу наследниците на бившите царе Фердинанд І и Борис ІІІ.

В края на юли 2010 г. МРРБ сключи договори с проф. Владимир Петров и адвокат Любомир Денев, адвокатските кантори „Владимир Дончев” и „Савова и сие”, със задача да направят анализ на документите, събрани от временната комисия, формирана от 40-то Народно събрание за установяване на отнетото и възстановеното имущество на бившите царе Фердинанд І и Борис ІІІ, както и да предложат варианти за решаване на казуса с царските имоти.

Имотите, обект на анализ и събиране на допълнителни документи, бяха дворецът „Врана”, имот „Саръгьол”, дворец „Царска Бистрица”, дворец „Ситняково” и къща в с. Слатина.

Анализите бяха предоставени в договорения срок и в тях се изразяват становищата на адвокатските кантори относно основателността на бъдеща искова претенция от страна на държавата, допълват от МРРБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още