IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците се готвят за раздяла с имотите си в чужбина

Очаква се стотици хиляди имоти във Франция, Испания и Италия да излязат на пазара

13:20 | 25.01.11 г.
Британците се готвят за раздяла с имотите си в чужбина

Над половината от британците, които притежават ваканционен имот в чужбина, обмислят продажбата му през 2011 година заради намаляващите приходи от наем и слабостта на паунда, разкрива доклад, цитиран от Telegraph.

Около 56% от хората с имот в еврозоната обмислят продажбата му, тъй като волатилността между паунда и еврото затруднява хората при изчисленията какви приходи ще получат от наем, сочи анализ на валутния брокер currencies.co.uk.

От британската агенция за имоти Knight Frank изчисляват, че общата стойност на имотите в еврозоната, които са собственост на британци, към момента възлиза на 47,5 млрд. паунда, като се очаква стотици хиляди имоти във Франция, Испания и Италия да излязат на пазара.

Над една трета от хората, които отдават под наем имота си, казват, че са засегнати от спад на заетостта и на приходите от наем през 2010 г.

Същевременно много от британците с имоти в държави като Испания, Ирландия или Гърция станаха свидетели и на спад на пазарната им стойност.

Продадените до момента имоти са предимно апартаменти и вили от ниския и средния сегмент във Франция и Испания, тъй като собствениците на по-скъпи имоти е по-малко вероятно да разчитат на приходи от наем.

„За мнозина реалността да притежаваш втори дом в чужбина стана нетърпима и това, което започна като стремеж към начин на живот и прозорлива инвестиция, се превърна във финансов воденичен камък“, коментира Стивън Хюс, главен анализатор на currencies.co.uk.

„Падащите цени, валутните колебания и продължителният период на икономически затруднения взеха своя данък.“

У нас британците също започнаха да се изтеглят от пазара. Към момента те са активни основно в качеството си на продавачи, като броят на британците, които са обявили своите имоти за продажба през 2010 г., е нараснал почти двойно спрямо 2009 г., отчетоха от агенцията Бългериан Пропертис в годишния си доклад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още