IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две от най-големите компании за индустриални имоти в света близо до сливане

Новата компания ще бъде базирана в Сан Франциско и първоначално ще има двама изпълнителни директори

10:49 | 27.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Две от най-големите компании за индустриални имоти в света близо до сливане

Двете най-големи публични компании за индустриални имоти в САЩ, които в глобален план са и сред най-големите компании в сегмента, са стартирали преговори за евентуално сливане, обявяват компаниите в съобщение до медиите.

Евентуална сделка между ProLogis, която има пазарна капитализация от 8,36 млрд. долара, и AMB Property Corp, с капитализация от 5,53 млрд. долара, ще представлява една от най-големите транзакции на пазара на имоти от началото на финансовата криза, пише Ройтерс.

Не съществува гаранция относно това, че преговорите за сливане ще доведат до конкретно споразумение за такава сделка или относно момента на такава сделка, се казва в съобщението на компаниите.

Новосъздадената компания ще бъде базирана в Сан Франциско, където се намира главният офис на AMB, и първоначално ще има двама изпълнителни директори, сочат данни на Wall Street Journal.

Други подробности около евентуалната сделка не се предоставят.

Акциите на ProLogis са се покачили с 5,6% след края на търговията вчера и са достигнали 15,52 долара за акция в сравнение с ниво от 14,7 долара, на което са затворили. Книжата на AMB се се увеличили с 9,6% от цената в края на търговията от 32,86 долара.

Двете компании се припокриват в някои от дейностите си в САЩ, Азия и Европа, където биха могли да постигнат ограничение на разходите.

Наред с това те биха могли да се допълнят на пазари като Китай и Бразилия, където AMB има силно присъствие, както и източна Европа и Великобритания, където ProLogis е много по-силна.

ProLogis притежава повече на брой имоти, но тези на AMB имат по-висока стойност поради близостта им до летища и пристанища и до големи международни транспортни възли, пише изданието.

ProLogis се бори с ескалиращ дълг, който доведе компанията до значителни финансови проблеми в края на 2008 г. и накара тогавашния й изпълнителен директор Джефри Шварц да подаде оставка.

Компанията има задължения на стойност 136,5 млн. долара, чийто матуритет настъпва тази година. През 2012 г. обаче тази сума ще се покачи до 1,4 млрд. долара, до 739 млн. долара през 2013 г. и 620 млн. долара – през 2014 г. Част от тези кредити биха могли да бъдат преструктурирани, сочат данни на Wells Fargo Securities.

ProLogis притежава и управлява индустриални имоти с обща площ от над 475 млн. кв фута (44 млн. кв. м) в Северна Америка, Европа и Азия. От тях имотите в Европа са с площ от 128 млн. кв. фута, на стойност 11,7 млрд. долара. Те включват площи в Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Италия, Испания, Румъния, Великобритания и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още