IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оцениха трите московски летища на общо между 6,2 и 8,2 млрд. долара

Обсъжда се възможността за обединение на трите летища в една компания, но при сегашното разпределение на собствеността държавата няма да има контрол в нея

15:07 | 03.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Терминал на летище Шереметиево. Снимка: svo.aero</p>

Терминал на летище Шереметиево. Снимка: svo.aero

Трите московски летища - „Домодедово“, „Шереметиево“ и „Внуково“ струват общо между 6,2 и 8,2 млрд. долара. Такава оценка се съдържа в доклада на руската инвестиционна компания „Тройка диалог“, направен по поръчка на правителството, пише вестник „Ведомости“.

Летище „Домодедово“ е оценено на 4,1-5,1 млрд. долара, „Шереметиево“ - на 1,6-2,4 млрд. долара, а „Внуково“ - на 500-700 млн. долара. Оценката е направена към декември 2010 г.

Целта на исканите оценки, според „Ведомости“, е разглежданата от руското правителство възможност за обединение на трите летище под единно управление, като всеки от сегашните собственици получи съответния дял в общата компания.

Според направените разчети обаче при евентуално обединение частните компании собственици на „Домодедово“ ще получат мажоритарен дял, а държавата – миноритарен. За да има държавата контрол над обединената компания, би могло да има различни способи, визирани в доклада – получаване на „златна акция“ и подписване на съответното акционерно споразумение до внасяне на допълнителни активи, или изкупуване частично или изцяло акциите на другите собственици на летищата.

Идеята на държавата за обединение на трите московски летища, според руския вестник, е да се привлече финансиране при по-добри условия, да се улесни търсенето на стратегически инвеститор, да се намали конкуренцията между летищата и да се повиши тяхната ефективност. Освен това възможно е да има и специализация на летищата, например по направления (международни, вътрешни), по ценови ниши (нискобюджетни и класически авиокомпании) или по тип превози (пътнически и карго). В доклада не се конкретизира как би се специализирало всяко от московските летища.

Същевременно авторите на доклада отбелязват, че наличието на монопол на московските летища може да доведе до понижаване на нивото на обслужване и увеличение на цените за пътниците и авиокомпаниите.

Частните собственици на „Домодедово“ не са съгласни московските летища да се обединят в една компания, според източник, близък до мениджмънта на летището, цитиран от вестника. Окончателното решение дали да се обединят трите московски летища предстои да бъде взето от руското правителство, като това може да стане още през март - април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още