IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирия готви търгове за строителството на имоти за 8,4 млрд. долара

Страната планира да изгради 118 хил. жилища с обща площ над 12 млн. кв. метра

16:54 | 07.03.11 г.
Сирия готви търгове за строителството на имоти за 8,4 млрд. долара

Сирия планира да покани строителни предприемачи за изграждането на 118 хил. жилища в проекти на обща стойност 8,4 млрд. долара през второто тримесечие на годината, съобщи държавен служител, цитиран от Bloomberg.

Комисията за развитие и инвестиции в недвижими имоти, която е регулаторният орган на сектора, финализира документите за търговете за 12-те проекта, съобщи генералният й мениджър Ясер ал-Сибай.

„Каним повече инвеститори да създадат компании в Сирия и да участват в търговата процедура, която ще бъде обявена през следващите два месеца“, казва той. „Новосъздадените компании е добре да се обединят, за да отговарят на плановете за развитие.”

Комисията, създадена през 2008 г., даде лиценз на първия частен строителен предприемач в страната през август 2010 г. Оттогава досега са създадени 24 компании. Преди това повечето проекти за изграждане на имоти се реализираха от държавни компании или съдружия, представляващи професионални съюзи. Сирия трябва да построи около 570 хил. жилищни единици до 2015 г., посочва Ясер ал-Сибай.

Новите проекти, със застроена площ от над 12 млн. кв. метра, изискват приток на капитал и засега реакцията на инвеститорите е слаба, казва той. „Около 35% от инвеститорите са чуждестранни, предимно от Персийския залив, като няколко са от Турция и Иран“, обяснява той.

Според Камал Малас, международен арбитър в ОАЕ, чуждестранните компании се нуждаят от по-солидна основа, за да инвестират в Сирия. „Повече стабилност в законите, по-ясна визия от страна на правителството, по-добре обучена работна сила и по-силна координация между властите са сред важните въпроси“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още