IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП: Масово наемодатели укриват доходите си от наем

Миналата година заради затегнатия данъчен контрол хазяи са декларирали над 11 млн. лв. доходи

16:22 | 07.04.11 г. 15
НАП: Масово наемодатели укриват доходите си от наем

Зачестяват случаите, в които хазяи укриват доходите си и не плащат данъци върху тях, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП).

Десетки са сигналите за укриване на доходи и неплащане на данъци от собственици на жилищни имоти, които постъпват всеки ден в НАП. Най-често за съмнения за нарушения сигнализират наемателите на жилищата. В много от случаите гражданите представят копия от договорите за наем и квитанциите, с които са заплащали месечно определени суми.

От НАП припомнят, че през април миналата година само за седмица в са подадени над 200 сигнала за потенциални нарушения от наемодатели. От направените проверки по тях е установено, че в около 80% от случаите хазяите или не са декларирали изобщо доходите, или са го направили, но в много по-нисък от реалния размер. От агенцията припомнят още, че само за десет дни през миналия април заради затегнатия данъчен контрол и множеството сигнали наемодатели са декларирали над 11 млн. лв. доходи.

Според анализ на Националната агенция за приходите, въпреки че средните наемни цени в България са се понижили със средно 17% в периода от 2007 до 2009 г., декларираният доход от отдаване под наем на имоти се е увеличил за периода с около 60 млн. лв. Докато през 2007 г. общо наемодателите в страната са обявили 344 млн. лв., то през 2009 г. сумата е нараснала с близо една трета до 488 млн. лв.

До 2 май 2011 г. физическите лица могат да подадат декларация за доходите си от наеми. Наемодателите, които са пропуснали да обявят част от сумите, получени от техните наематели могат да подадат коригираща декларация в същия срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
mick
преди 13 години
Имотите са активите на държавата. И трябва да се изпозлват ефективно. Само тогава има добра икономика. При нас уж 95% от хората имат собственост, но 80% от тях, не я използват, нито се грижат за нея - оставят я да се руши. И въпреки това оценяват много високо разрушената си собственост - така този който иска да произвежда не може да го прави, щото всичко е скъпо. Получава се така, че всеки държи по нещо, не може да го използва, но не се разделя с него - омагьосан кръг. Всички остават гладни - доходите остават ниски. Та данъците са един вид катализатор за това хората да се освободят от ненужната си собственост. Освен, че с тия пари може да се ремонтират градовете и така да се повиши качеството на живота. Ще има хубави улици и добре поддържани градове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
mick
преди 13 години
Nabludatel777 - икономиката ще тръгне, защото 1. Имотите ще се използват, а не както досега, да стоят празни една голяма част и да се рушат. 2. Хора които не могат да си позволят да поддържат голямо жилище, ще си вземат по-малко и няма да се правят на социално слаби както е в момента. 3. Има много промишлени имоти в провинцията, че и в София, които просто са оставени да се рушат и не се използват за нищо. Това си е чиста загуба за икономиката.4. Ако данъците се вдигнат ще има много повече пари за ремонти по улиците на градовете - това ще създаде работни места.5. Хората които не могат да поддържат имотите си, ще ги продадат и даже ще спечелят пари, които ще вложат например в банка и банката ще може да раздава кредити с тях - мултипликаторът ще се задейства - 1 лева в банка води до 10 лева в икономиката след време.6. Ще стане изгодно да се произвежда в страната, а не да се закопават пари в бетон. Щото сега който се види с пари ги загробва в имот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
хендехох
преди 13 години
Част от тези които живеят в собствено жилище плащат кредити. С които са купувани мебели и жилища, от които държавата е гушнала 20% ДДС, не само 1%. Тоест надвзела си е за 20 г. напред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
mick
преди 13 години
Нека данък сгради стане 1% от пазарната цена и готово. В него ще бъде включен и данък върху дохода от наем. Щото всеки имащ жилище, има доход равен на средния наем в района на жилището. В момента има дискриминация в облагането на хората живеещи под наем - тъй като плащат данък и върху наема. И тези живеещи в собствено жилище - те не плащат данък за техния доход от наем, който плащат на себе си.Като резултат - има ужасно много неизползвани жилища и имоти. И в същото време много високи цени на имотите. Това пречи на икономиката да расте. Щото активите на държавата - имотите не се използват пълноценно. После защо БВП бил малък и няма пари за високи заплати и пенсии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още