IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България разпродава дипломатически имоти зад граница

67% от имотите ни в чужбина се ползват по предназначение, някои пустеят, а други са занемарени заради липса на средства за ремонт

09:55 | 21.04.11 г.
България разпродава дипломатически имоти зад граница

България започна разпродажба на имоти в чужбина. Купувачи се търсят за сгради, част от дипломатическите ни мисии в Австралия, Мексико и Судан.

Страната ни разполага с 222 имота в 72 държави по света на обща стойност 1 158 589 075 лева. Средната възраст на зданията е 45 години. Те са купени основно през 70-те и 80-те години на миналия век при различни услови, съобщи bTV.

От всички 222 имота, 67% се ползват по предназначение. Някои от тях открито пустеят, а други са занемарени, заради липса на средства за ремонта им.

Някои от българските имоти са огромни, като посолствата ни в Германия и Русия, например. Други, като дипломатическата сграда в Австралия, са малки, но много красиви. Трети са делови и се намират в центъра на скъпи градове.

Продава се цялата сграда на посолството ни в Мексико, но приоритетно се търсят купувачи за шест апартамента, оценени на над 20 милиона песос, или около 3 милиона лева.

Интересни са и имотите в Сидни. Продават се сградите на генералното ни консулство. Те са оценени на 5,6 и 1,1 милиона лева. Продажбата трябва да стане чрез явен търг, който се провежда два пъти годишно.

За продан се предлага и бившата търговска служба на България в Копенхаген. Тя е оценена на около 2 милиона лева.

В списъка фигурира и вила в германското курортно градче Шверин. Сградата е оценена едва на 160 000 евро, защото е в много лошо състояние.

Търсят се купувачи и за старата ни търговско-промишлена служба в Бон.

За продажбата на даден имот са нужни минимум две оценки от лицензиран оценител, което означава, че всяка сделка не само носи приходи, но е свързана и с определени разходи.

Има голяма разлика при продаването на частни недвижими имоти и имоти с дипломатически статут. Във всяка държава има различно законодателство, наличие на претенции от физически или юридически лица.

Трета група имоти са придобити чрез двустранни спогодби с приемащите страни. Те не могат да се търгуват на пазарни цени, защото не са били купувани на такива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още