IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат вдигане на границата за разследване на „съмнително“ богатство

Комисията за конфискация за незаконно придобито имущество ще се задейства при разминаване на доходите и имуществото над 150 хил. лв.

08:55 | 19.05.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Предлагат вдигане на границата за разследване на „съмнително“ богатство

Комисията за конфискация за незаконно придобито имущество ще се задейства срещу лица със "съмнително" богатство, надвишаващо 150 000 лв. Това предвижда одобреният от правителството вчера нов закон за конфискация, съобщава Dnes.bg.

Предишният вариант предвиждаше комисията да се задейства при данни за несъответствие между доходите и имуществото, което е по-голямо от 60 000 лв.

Идеята на управляващите е да ускорят процеса по отнемане на имущество чрез въвеждането на т.нар. гражданска конфискация. Делата ще се водят от държавна комисия пред гражданския съд, без да се чака развитието на наказателното производство.

Първата група лица, срещу които ще се задейства гражданската конфискация, са привлечените като обвиняеми за престъпление, което може да породи облага.

Втората група са физически или юридически лица, които притежават имущество, за което комисията може да предположи, че е придобито от престъпна дейност на трето лице, привлечено като обвиняем за престъпление.

Държавата може да се задейства и срещу хора, придобили облага на стойност над 150 000 лв. в резултат на административно нарушение.

Комисията ще може да завежда дела за имущество, придобито в последните 20 г., предвижда проектът.

Държавата има задължение да пази документация в срок от 5 г.

В производствата по конфискация, дори неосъжданите лица ще трябва да вадят бележки за доходи, придобити в началото на прехода, пише още в закона, който предстои да бъде обсъден от народните представители. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
madcow
преди 12 години
Като няма прогрес по истинските престъпления - разпространение на наркотици, далавери с ДДС, скриване на акцизи и данъци, продажба на алкохол без бандерол, понеже "нашите" момчета държат бизнеса, трябва да се измисли някакво имагинерно престъпление за да се вкара все някой в затвора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Lazy
преди 12 години
Това "граждански съд" е нещо като народен съд в който не участват селяните ли е ?Някой да ми припомни давността за тези неща не е ли 5г.? Как тогава да извади човек бележки за доходи от 98ма, от компания която вече не съществува?И накрая, как се съотнасят тези 150 000 към 16тте милиона за които Ковачки беше осъден условно, както и към парите за които Масларова ще бъде намерена за невинна? Може ли комисията да предположи че трябва да и конфискува бентлито?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
forexar
преди 12 години
Кои предлагат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още