IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покачването на температурите в Европа увеличава щетите при имотите

Стойността на щетите се очаква да се повиши с над 50% в някои части на Европа през идните години, смятат експерти

17:25 | 04.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Зачестилите периоди на суша в Европа доведоха до ръст на застрахователните искове от страна на собственици на недвижимите имоти поради потъване на почвата, сочи ново проучване.

Предвид очакваните повишения на температурите през следващите години, понижените валежи и промените в климата бъдещите възможни загуби от подпочвени движения се очаква да се увеличат, се казва в доклада на застрахователната компания Swiss Re и Швейцарския федерален технологичен институт.

Стойността на щетите при имотите в някои райони може да се повиши с над 50% в периода от 2021 до 2040 г. в сравнение с днешните нива.

Една продължителна и интензивна суша може да понижи земната повърхност дотолкова, че да създаде пукнатини на повърхността и да разруши основите на жилища, мостове, индустриални обекти и други структури, се казва в доклада.

В най-лошия случай движението на почвата може да доведе до рухването на цели сгради.

Големи територии във Франция, Великобритания, Германия, както и северна Испания вече отчитат скок от над 50% в броя на исковете в сравнение с периода между 1951 и 1970 г.

Само във Франция икономическите загуби от потъване на почвата са се покачили с 50% от 1990 г. и са на стойност средно 340 млн. евро на година, сочи докладът.

Промените в климата още повече ще повишат честотата и интензитета на слягането на почвата, причинено от суша и с него – риска от бъдещи щети при имотите.

Големи територии от Европа са изправени пред опасността от понижени дъждовалежи и потенциални загуби, свързани с имотите, предупреждават експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още