IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната класа - новите бездомни на Великобритания

Заради кризата броят на хората, кандидатстващи за държавни жилища, нараства. Опциите да им се помогне обаче са малко

11:56 | 11.07.11 г.
Средната класа - новите бездомни на Великобритания

Великобритания е на прага на "безпрецедентна и разрастваща се" жилищна криза, предупреждават благотворителни организации, цитирани от вестник Independent. Семействата от средната класа са изложени на по-сериозен риск да останат на улицата, отколкото в който и да е друг момент на миналия век.

Джеф Хоукинс, главен изпълнителен директор на фондацията за жилищна помощ Chapter 1, твърди, че проблемът вече не се ограничава единствено до просяци или наркомани, а обхваща и жертви на рецесията, които не могат да се възползват от адекватна помощ. В същото време благотворителното дружество Shelter обвинява правителството, че е разтурило мрежа за жилищна помощ, която по-рано е помагала на много хора да запазят домовете си.

Броят на британците, кандидатствали за държавно жилище през първото тримесечие на 2011 г., е скочил до 26 400 души, или с 23% в сравнение със същия период на миналата година, сочат официални данни. Повишение има и при иззетите жилища в полза на кредитори, като техният брой за периода е нараснал със 17% до 9613.

Правителството е обещало 150 хил. достъпни жилища в рамките на следващите четири години. В същото време обаче държавните субсидии за изграждането на нови жилища са намалени със 60%, а държавата търси жилищни асоциации за финансирането им, като взема по-високи наеми - до 80% от пазарните стойности.

Предупреждението за задаващия се проблем за средната класа дойде, след като в пресата изтече писмо до премиера Дейвид Камерън, предупреждаващо, че 40 хил. души са изложени на риск да останат на улицата в резултат на наложените ограничения при раздаването на държавни жилища.

Лесли Морфи, главен изпълнителен директор на фондацията за жилищна помощ Crisis, твърди, че правителството трябва да промени курса си, преди потокът от бездомни хора да се превърне в наплив.

"Властите трябва да създадат законодателство, което да гарантира подкрепата на всички съвети,  когато някой се окаже бездомен, и предоставянето на подкрепа и подслон, така че никой да не бъде изправен пред ужаса да спи на улицата", твърди тя, като добавя, че "с нарастващата безработица, все по-високите разходи за живот и неизбежното предстоящо повишаване на лихвите, милиони души са изправени пред истинска борба, за да запазят покрива над главите си".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още