IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMI: Имотите в България имат дълъг път до завръщането на нивата преди кризата

Повишеният брой търгове на имоти през 2011 г. ще подобри предлагането на достъпни имоти, смятат анализатори

18:11 | 14.07.11 г. 15
Автор - снимка
Създател
BMI: Имотите в България имат дълъг път до завръщането на нивата преди кризата

Пазарът на имоти в България има да извърви дълъг път от процеса на възстановяване, преди да се върне до нива, които дори малко да се доближават до тези от изминалото десетилетие. Това се казва в доклад на базираната в Лондон компания за пазарни проучвания Business Monitor International (BMI).

Въпреки че секторът на недвижимите имоти отчете лек ръст през последните месеци, пазарът в България е малко вероятно да отчете значително повишение на предлагането на нови офиси, търговски или индустриални имоти през следващите години, смятат от компанията.

Според анализаторите доходността в сектора ще остане сравнително стабилна в отделните сегменти през следващите години.

Секторът на имотите премина през застрашително понижение през изминалите години, когато стойностите на имотите се сринаха поради пресъхналото търсене, се казва в доклада.

Данни от началото на годината обаче показват, че пазарът отчита началото на ограничено повишение.

От BMI дават пример с броя на търговете за имоти, които отбелязаха известно раздвижване на пазара.

През януари и февруари у нас са били регистрирани средно по 1550 търга за имоти на месец. За сравнение, средният брой през 2010 г. бе 750, се посочва в доклада, без да се цитира източникът на информация.

„Този ръст се дължеше на повишен брой необслужвани ипотечни кредити и стари търгове без купувачи в страната“, сочи докладът.

Този ръст се очаква да доведе до повишено предлагане на достъпни имоти в страната.

Пазарът обаче няма да се възстанови истински, преди да бъде отчетен фундаментален ръст в икономиката, който все още не е настъпил.

От BMI прогнозират ръст на БВП за страната за 2011 г. от 2,7%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
ale1
преди 12 години
колкото повече се хващаш за онова което ти харесва но не си заслужил - толкова по-далече ще бъдеш от Истинския смисъл на нещата:Дж. Алтъчър ти го е написал "бедността е личен ИЗБОР" а не даденост , всичко зависи от това,което ще си купиш а не от това за което мечтаеш безплатнолошото е,че такива като Дж. Алтъчър в БГ са 1или 2 % останалите са .........http://***.investor.bg/news/article/119795/107.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
tikvenik yade tutman
преди 12 години
Цитат : Достигането на стандарта от 80те години обаче предстои някъде в бъдещето.---Приятелю , магарето винаги се впряга пред а не след каруцата , т.е. за следствието има причина !аргументите ти: смешни заплати , безработица и демографски колапс не пречат на бензинът да е 2.50 лв/л както и да са пълни кафенетата по обяд !винаги съм се чудел на хора които приемат желанията за даденост от Господ, като нещо което ще се случи без да си мръднем задниците, просто ей така..защото ни харесва!Всичко е начин на мислене , психология..гърците ни познават много по-добре от нас,самите! http://***.blitz.bg/news/article/110502...щеше да е смешно ако не е трагичо..ние сме в лай....ната до гушата а имаме претенциицените на имотите са прашинка от цялата камара *** , наречен БГ и ще отразяват начина на мислене а не желанията ти.....както и че ще получаваш такива политици-каквито сам си си избрал - няма безплатна победа (евтини имоти,отговорни политици,евтин бензин) - спиш ли-ще ти е вътре целия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Веск
преди 12 години
Доста общо изказване. То докато се възстанови ситуацията в икономиката може още няколкостотин млади и квалифицирани българи да се изселят в чужбина и да си обявят имотите у нас за продан. Може инфлацията и лихвите да направят не 20, а 50 процента от кредитите необслужваеми. Много моженета има още. При смешни заплати , безработица и демографски колапс работата с имотите е ясна и не искам дори да я напиша. Имотите по малките градове са на смешни цени и от продажбата им нищо не може да се купи. Цели села не, а цели общини и области се продават вече. Къде го четете това възстановяване? Имотите обявени в Камарата на ЧСИ са доста зле представени от маркетингова и търговска въобще гл. точка. Да не говорим за продажбата на дялова собственост. А бе въобще 22 годишното възстановяване продължава. Достигането на стандарта от 80те години обаче предстои някъде в бъдещето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
tikvenik yade tutman
преди 12 години
http://***.sales.bcpea.org/?q=properties-----това е сайта им - техн. ошибка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
tikvenik yade tutman
преди 12 години
четейки заглавието на публикацията си мисля няколко неща:1-говори се за достигане на нива от 2008 , т.е. гоним връх което означава че има натрупващо се поскъпване....връх със спад не се гони.2-терминът "дълъг път" може да означава няколко години (от 1 до 10 год), и без времеви хоризонт си е чисто приказване.ако няма и друг елемент.-----------четейки ПОД заглавието на публикацията си мисляСАМО едно нещо: колко трябва да е *** българинът, за да вярва в търгове и в възможност за изгодна покупка !аз бих отворил Първо сайта на Камарата на ЧСИ за да ВИДЯ истината а не да я Чуя ! http://***.investor.bg/news/article/120063/122.html--------------и ако там има САМО 128 апартамента за публична продан и се смятам поне за полунормален - то бих посветил най.мръсните думи от речника си по адрес на всичко женско във фамилията на автора на публикацията.да , ама никой не го псува защото на глупаците им харесва да ги лъжат , да им нашепват чудеса : печалба,изгода ,далавера ,мечта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още