IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водеща британска верига магазини от типа „1 лев“ настъпва към Европа

Европа има потенциал за четирицифрен брой магазини на Poundland, като подходящи локации има както в Източна, така и в Западна Европа, казват от компанията

17:37 | 04.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Вход на магазин от веригата. Снимка: Poundland</p>

Вход на магазин от веригата. Снимка: Poundland

Британската верига магазини от типа „1 лев“ Poundland обяви планове за разширяване в Европа.

Веригата, която има 347 магазина във Великобритания, планира своята европейска експанзия вече няколко години. Тя е избрала Ирландия за локацията, в която да отвори първите си магазини извън Великобритания, съобщават от компанията.

В Европа веригата за нискобюджетно пазаруване (т. нар. дискаунтър) ще оперира под името „Dealz“, отказвайки се от логичния избор за марка “Euroland”.

Първите четири ирландски магазина ще бъдат отворени в началото на октомври, а още два – през идния март.

В мрежата от магазини се продава всичко – от четки за зъби и хранителни продукти до DVD-та козметика – всички на цена от 1 паунд.

Шестте нови магазина в Ирландия, в които са предвидени инвестиции в размер от 2 млн. евро, се очаква да създадат 180 работни места.

Във връзка с избора на търговската марка „Dealz“ изпълнителният директор на компанията Джим МкКарти казва, че решението е резултат от задълбочени анализи.

„Проведохме обширни проучвания сред клиентите в Република Ирландия“, казва той.

„Да се намери европейско име за установена британска марка не беше лесна задача. Беше важно да гарантираме, че сме решили за име, кото ще резонира с клиентите в Република Ирландия и в бъдеще ще ни помогне да разширим бранда и в континентална Европа.“

По данни на FT в Европа има потенциал броят на магазините да достигне четирицифрено число в обозримото бъдеще.

В момента компанията проучва кои държави на континента ще бъдат най-подходяща дестинация за отварянето на нови магазини, като такива страни има както в Източна, така и в Западна Европа, добавя той.

По данни на Poundland тя има 14% дял от общия пазар на дискаунт стоките във Великобритания, който се оценява на 36 млрд. паунда.

За миналата финансова година нейната оперативна печалба нарасна с 81,5% до 21,5 млн. паунда. Тя обяви оборот от близо 510 млн. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още