IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабо потребление и 23% наемен спад спъва съживяването на моловете в България

Брокери обаче очакват подобрение на всички сегменти на пазара през второто полугодие, казват от фонда ECDC

11:11 | 08.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Пазарът на търговски площи в България през второто тримесечие на годината остава много затруднен поради слабото потребление и спад в наемните нива, смятат от инвестиционния фонд European Convergence Development CoPLC (ECDC), който има проекти за няколко мола у нас.

Общият спад в потреблението, който продължи и през второто тримесечие на 2011 г., доведе до понижени продажби на дребно, казват от компанията. Наред с това търговците останаха изключително предпазливи относно евентуалното разширяване на своите мрежи.

От своя страна наемателите продължават да бъдат по-агресивни в преговорите за наем, настоявайки за наемни понижения и/или преминаване изцяло към наеми, базирани на оборотите.

На годишна база наемите в търговските центрове отчетоха спад от 23%, който на практика е още по-голям ако се вземат предвид бонусите, които наемодателите предлагат, като гратисни периоди и др.

Въпреки това някои брокери започват да забелязват положителни сигнали и говорят за очаквания за ръст на почти всички сегменти на пазара през втората половина на годината, казват от ECDC.

След двегодишно затишие активността по развитие на нови проекти в София се съживи отново със строежа на два мола с брутна отдаваема площ съответно от 33 хил. и 24 хил. кв. м. Наред с това се очаква развитието и на трети проект с площ от 72 хил. кв. м, разположен в близост до Околовръстния път в столицата.

България вече се нарежда преди Гърция и Украйна по отношение на търговски площи на 1000 души население с близо 73,4 кв. м площ в търговски центрове, което обаче все още е под средното за ЕС от 235,4 кв. м, сочат данни на Cushman & Wakefield.

От ECDC отчитат 2% спад в заетостта на техния мол Galleria Plovdiv през тримесечието, която се понижава до близо 59% от наличните площи, след като някои търговци са освободили наеманите от тях обекти.

Фондът има също проекти за молове в Русе, както и Сливен и Бургас, като последните два остават замразени поради затруднената пазарна обстановка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още