IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на наемите на частни жилища в Англия и Уелс заради силното търсене

Увеличението е с 0,6% до 705 паунда месечно и продължава вече шести пореден месец главно заради отказа от закупуване на ново жилище

14:53 | 20.08.11 г.
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Наемите на частни жилища в Англия и Уелс са нараснали с 0,6% до средно 705 паунда месечно през юли, се посочва в изследване на компанията за отдаване под наем LSL Property Services, цитирана от ВВС.

Това е шесто поредно месечно увеличение на показателя.

От компанията обявиха, че продължаващата тенденция е довела до средно вдигане на наемите с 29 паунда в сравнение с преди  една година.

Най-бърз е ръстът в Лондон – със 7,1% на годишна база до 1 009 паунда месечно.

„Наемите са във възходяща траектория и не е вероятно наемателите да получат временно облекчение в близко бъдеще“, заяви Дейвид Нюнис от LSL. „Търсенето от хиляди разочаровани купувачи всеки месец подкрепя съревнованието за наеманите жилища, позволявайки на притежателите им да повишават цените“, добави той.

Според него феноменът на родителите, осигуряващи депозитите за порасналите си деца при закупуване на жилище, сега се разпространява до вложенията, изисквани от собствениците на жилища.

„Тъй като наемите растат, същото се получава и с размера на средния депозит, който наемателят трябва да намери“, посочи Нюнис.

„Хиляди нови купувачи всяка година разчитат на банката на мама и татко да им помогне при финансирането на депозита. Сега обаче наемателите повсеместно търсят помощта на родителите си, за да внесат първия си депозит за жилището под наем, като типичният едномесечен депозит за имот в Лондон е над 1 000 паунда“, твърди той.

Според Джонатан Мур от Easyroommate наемателите са хванати в капана на порочния кръг. „Онези, които купуват за първи път, не могат да получат ипотека, така че търсенето на жилища под наем нараства“, заяви той. „Наемите се устремяват нагоре, наемателите разбират, че е по-трудно да спестят депозит за закупуване и търсенето на жилища под наем се увеличава“, добави той.

Уебсайтът за жилища под наем Citylets наскоро съобщи, че в Шотландия средните наеми на частните жилища са достигнали 663 паунда месечно през второто тримесечие на годината.

Това е най-високото им ниво от третото тримесечие на 2008 г. и частично се дължи на търсенето, повишаващо се благодарение на хората, които не разполагат с пари за покупка на собствено жилище.

От Центъра за икономически и бизнес изследвания обаче очакват цените на жилищата да намалеят през тази година, след което обаче да се повишат с нарастващо темпо през следващите няколко години.

Прогнозата им е, че недостигът на жилища ще вдигне цените с до 2,4% през 2012, а през 2015 г. увеличението ще достигне 4%.

„Прогнозираме, в средносрочен план всяка година ще бъдат построявани по 110 000 жилища“, заяви икономистът от центъра Шихан Мохамед. „Това е значително по-ниско от необходимите 225 000 нови жилища всяка година, за да бъде запазено темпото на настоящите нужди от жилища на фона на увеличаването на населението и тенденцията за намаляването на размерите им“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още