IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпазливите инвеститори в британски молове орязват проектите си

Кризата доведе до четирикратно понижение на годишния обем от нови търговски площи, които излизат на пазара на Острова

13:23 | 17.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Търговски център в Абърдийн. Снимка: Lunson Mitchenall</p>

Търговски център в Абърдийн. Снимка: Lunson Mitchenall

Бляскавото откриване на новия мол за 1,45 млрд. паунда на австралийската компания Westfield в Лондон тази седмица маскира изпитанията, през които преминава секторът, пише Ройтерс.

Предпазливите предприемачи оптимизират бюджетите си и плановете за нови търговски центрове.

Много проекти в процес на изграждане, които бяха планирани да бъдат много мащабни, сега биват реорганизирани като по-малки, казва Джонатан Де Мело, директор Търговски имоти в B Richard Ellis (CBRE).

Британският сектор на търговски центрове се опитва да се отърси от ефектите на рецесията след летаргичен период от три години, причинен от глобалната финансова криза, ограниченото банково кредитиране и пониженото потребление и доверие.

Отварянето на мола Stratford City на Westfield остава връхната точка на изтънялото портфолио от проекти за нови молове във Великобритания, които селективно биват планирани в някои от големите регионални градове.

През 2008 г. бяха изградени молове с площ от около 8 млн. кв. фута (743 хил. кв. м), като през периода 2009-2011 г. този обем с понижи до 2 млн. кв. фута годишно. Между 2013 и 2015 г. се планира да бъдат отворени нови центрове с обща площ между 1 и 4 млн. кв. фута годишно. През 2012 г. не се очакват нови проекти.

„Кога ще видим друг търговски център с 300 магазина като Westfield Stratford City? Вероятно няма да е през моя живот“, казва Чарлс Милър, директор Търговско развитие в Jones Lang LaSalle (JLL).

Насрещни ветрове

На този фон предпазливите предприемачи хвърлят боязлив поглед към задаващите се насрещни ветрове за британската икономика под формата на ограничен ръст, мрачна търговска обстановка и слабо потребителско доверие.

Много ревизират надолу своите бюджети и планове и преработват микса от наематели, за да добавят повече ресторанти, замествайки основните наематели, които изискват големи стимули. На тяхно място те добавят групи от по-малки наематели, които може да донесат по-добър наемен приход.

Наличността на финансиране също засяга плановете, като няколко инвеститора се ориентират към проекти, които са по-лесни за финансово управление, вместо „прекалено оптимистични“, казва Маркъс Килби, директор в консултантската компания Lunson Mitchenall.

По оценки на Де Мело близо половината от проектите с площ от 45 млн. кв. фута, планирани за завършване до 2021 г., са спрени и в момента се преработват, за да бъдат завършени с по-малка площ.

Майк Бесел, анализатор в Evolution Securities, оценява това като правилен ход, който позволява на предприемачите да понижат своите рискови експозиции.

Въпреки това решаващи фактори са и правилната локация и качеството на наемателите, добавя той.

Някои от предприемачите, които са решили да запазят първоначалните си проекти, пък са се застраховали срещу слабата търговска среда, като са осигурили „адекватни“ предварителни договори за наем, преди да започнат отново изграждането.

Land Securities например е възобновила работата по свой мол с площ от 750 хил. кв. фута (ок. 70 хил. кв. м) в Лийдс, който бе замразен от 2008 г. Тя е сключила предварителни договори за наем за около 40% от площите, или около два пъти повече от обичайното.

Осигурихме достатъчно интерес от страна на търговците, за да понижим риска до определена степен, обясняват от компанията.

Почувствахме се сигурни, че проектът се радва на достатъчно търсене, за да бъде рентабилен и да го започнем отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още