IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговци изразиха опасения заради европейска директива за електронната търговия

Електронната търговия не трябва да е за сметка на традиционните магазини, които са значителен фактор за икономиката и заетостта в Европа, смятат от ICSC

12:30 | 26.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Capital Shopping Centres Group</p>

Снимка: Capital Shopping Centres Group

Представители на Международния съвет на търговските центрове (ICSC) ще потърси уверение от Европейския съюз, че евентуална законодателна рамка в областта на електронната търговия няма да засегне интересите на традиционните търговци, които имат значителен принос за икономиката и заетостта в Европа.

Повод за тези намерения е публикуван доклад на работната група на Европейския парламент, който се обявява в подкрепа на създаване на единна рамка като цел за подпомагането на електронната търговия на територията на блока, пише PropertyEU.

Нужно е повече конкретно в отношението спрямо традиционните магазини в сравнение с онлайн магазините, като последните често са освободени от някои данъци и нямат данък имоти или разходи по поддръжка и други значителни разходи, свързани със сградите, коментира Бертан Куртоа Суфи, председател на Комитета по обществената дейност в ICSC.

„Онлайн магазините може да имат по-ниски цени, но купувачите често използват физическите магазини, за да разгледат стоките първо, което създава (...) проблем.“

От съвета са публикували проучване още през 2008 г., което показва значителния принос на търговските центрове за европейската икономика. По това време близо една четвърт от продажбите на дребно се смята, че се извършват в търговски центрове. Според доклада моловете предоставят директна заетост на 4 млн. служителии на континента, или една пета от заетите в търговията.

След това електронните продажби отбелязаха значителен ръст и днес ЕС иска подпомогне онлайн бизнеса с огромния си потенциал за стимулиране на трансграничната търговия.

Търговските центрове не са единственият сектор, който гледа с предпазливост на тези промени. Самите страни членки не са толкова склонни да промотират цялостна хармонизация ако тя ще бъде за сметка на националните системи и правата на потребителите и гражданите, пише изданието.

От ICSC казват, че гледат с добро око на всички усилия в подкрепа на търговията във всичките й форми, но потенциалът на този режим трябва да бъде преценен добре и трябва да се гарантира, че подкрепата на онлайн търговията няма да засегне заетостта, протекцията на бизнеса и потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Нещо се уплашиха тия с магазини в моловете...да затварят, винаги е по скъпо в тях...или да ги направят изложбени галерии' да се гледа, пипа и мери, а ние да си поръчваме по интернет! То в българските молове е вече така! Ха..ха..ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още