IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд: Няма данни за втвърдяване на банковата политика, но такова не е изключено

Досега банките са в подкрепа на предприемачите, въпреки че отразяват пазарните условия при ценообразуването на кредитите, казват инвеститори

14:43 | 05.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Mega Mall Rousse. Снимка: ECDC</p>

Mega Mall Rousse. Снимка: ECDC

Към момента няма данни за втвърдяване на банковата политика в България по отношение на пазара на имоти, казват от инвестиционния фонд за имоти European Convergence Development Company plc (ECDC).

Както в Румъния, така и България досега банките заемат позиция в подкрепа на предприемачите, но в същото време взимат предвид и пазарните условия при ценообразуване на кредитните си продукти.

Въпреки това не бива да се забавя, че отношението им към каквито и да било краткосрочни пазарни затруднения може да доведе до повишен натиск върху финансовите ресурси на собствениците на активи, смятат от фонда.

ECDC, който има няколко проекта за молове у нас, е зависим от поддържане на конструктивни отношения с банките, но предвид факта, че болшинството от тези банки са гръцки, вероятността евентуална банкова криза в Гърция да изиграе роля върху отношението на всички банки към пазара в региона не бива да се пренебрегва.

Пазарните условия остават затруднени както в региона, така и в България, коментира председателят на компанията Андерсън Уамънд.

От ECDC казват, че през първото тримесечие на 2011 г. наемите в търговските центрове у нас са отчели спад от близо 23% на годишна база. В реални стойности обаче понижението е дори още по-голямо, ако се вземат предвид гратисните периоди и други стимули, които се предлагат на наемателите.

В момента заетите площи в търговския център на фонда в Русе - Mega Mall Rousse, са 41%. От компанията казват, че са малко вероятни нови договори за наем преди преструктурирането на настоящия банков заем, свързан с проекта, който е в просрочие.

Проектът в Пловдив, Galleria Plovdiv, има нови наематели, но е бил засегнат от загуба на някои от досегашните и заетостта в него е 61%.

Компанията отчете загуба преди данъци от 650 хил. евро за първите шест месеца на годината в сравнение със загуба от 904 хил. евро година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още