IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат ръст в наличния капитал за инвестиции в имоти в ЦИЕ

Интересът обаче остава ограничен предимно до първокласните имоти в най-престижните локации

11:39 | 17.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Отчитат ръст в наличния капитал за инвестиции в имоти в ЦИЕ

Рискът от инфлация и ограничените алтернативни възможности за инвестиции в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) доведоха до повишен обем от наличен капитал за инвестиции в недвижими имоти.

Това казва Йос Тромп, директор Проучване и консултации за ЦИЕ в консултантската компания CBRE. По думите му изключителен интерес в момента има към първокласни имоти в Централна Европа.

Инвестиционният обем в региона от началото на годината до края на септември бе 8 млрд. евро, което е почти двойно повече в сравнение със същия период на миналата година.

Чехия бе един от доминиращите пазари по отношение на инвестиран обем поради финализирането на някои мащабни сделки, както и заради понижението на доходността в Полша и Русия. Обемите в останалите пазари продължават да бъдат ограничени.

Според Тромп инвеститорите търсят най-активно първокласни офис имоти във Варшава, Прага и Москва, както и модерни търговски центрове със стабилни проходи от наем в столичните градове.

По думите на Патрик О'Горман, директор Капиталови пазари за ЦИЕ в CBRE, докладът на компанията показва две тенденции.

„От една страна, инвеститори, добре известни в региона, отново стават по-активни. Например австрийските инвеститори са все по-активни. От друга страна, все повече опортюнистични инвеститори се опитват да се възползват от „здравословните“ пазарни ситуации в Полша и Чехия в пазарни сегменти, на които те вярват, че през следващите няколко години ще има ръст на приходите и капиталовите стойности.“

Въпросните инвеститори са най-вече от САЩ и Великобритания. Британските инвеститори отчитат ръст в общата пазарна активност, измерена с обема на финализираните сделки, от 80% в сравнение с цялата 2010 г.

Инвеститорите от САЩ пък отчетоха втория по големина обем в историята в ЦИЕ с 1,2 млрд. евро, което е малко по-малко от рекордния обем, отчетен през 2006 г.

Вижте тук интервюто на Investor.bg с Йос Тромп

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още