IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Европа с ръст през третото тримесечие

Централна и Източна Европа е най-бързо растящият инвестиционен пазар на имоти на континента от началото на 2011 г.

12:21 | 13.10.11 г.
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Инвестициите в бизнес имоти в Европа през третото тримесечие на годината възлизат на 26,3 млрд. евро, което представлява леко увеличение (2%) спрямо второто тримесечие и ръст от 7% на годишна база, сочат нови данни на консултантската компания CBRE.

Инвестиционните пазари, които постигат най-силно повишение на тримесечна база, са Италия (+69%) и Франция (+42%). В случая с Италия резкият ръст може да се обясни с ниската инвестицонна активност през второто тримесечие и една или две големи сделки, финализирани през третото тримесечие. Във Франция се наблюдава повишен обем от имоти, които излизат на пазара в Париж, което подкрепи увеличението на сделките.

В по-дългосрочен план Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е най-бързо растящият инвестиционен пазар на имоти на континента през 2011 г. От началото на годината до края на третото тримесечие в имоти в региона са инвестирани 8 млрд. евро, спрямо едва 5,1 млрд. евро за цялата 2010 година.

Повечето страни в ЦИЕ отчитат растяща активност, но инвестициите остават концентрирани в ключовите държави в региона (Полша, Чехия и Унгария), както и в Русия. В Западна Европа Белгия, Германия и Швеция също бележат силен ръст на годишна база.

Това засилване на инвестиционната активност в сектора на имотите идва във време на слаб ръст на капиталовите стойности. Според индексите на CBRE както наемите, така и доходността от първокласни имоти са останали като цяло без изменение през тримесечието. Стабилността на сектора на имотите е в ярък контраст с волатилността при други класове активи през същия период.

„Последното тримесечие подсили някои от по-ранните тенденции през последната година в Европа като например това, че първокласните имоти се представят доста добре, дори и в текущия несигурен климат. Въпреки това при вторичните пазари се наблюдава слабост", коментира Джонатън Хъл, директор Капиталови пазари за Европа, Близкия изток и Африка в компанията.

"Положителното е, че с 81 млрд. евро инвестиции на пазара през първите три тримесечия на годината, очакваме инвестиционият оборот в Европа да надхвърли този от 2010 г., когато бяха сключени сделки за 110 млрд. евро”, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още