IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 43% от инвеститорите в имоти в Европа са с увеличен апетит за риск

Същевременно около 64% от инвеститорите в Европа биха потърсили възможност да увеличат активите си в сектора на имотите

08:00 | 05.10.11 г.
Само 43% от инвеститорите в имоти в Европа са с увеличен апетит за риск

Близо 57% от инвеститорите в недвижими имоти в Европа твърдят, че апетитът им за рискови транзакции не е нараснал от началото на годината, сочи последното изследване на Colliers International за глобалните настроения сред инвеститорите, проведено през август 2011 г. и цитирано от онлайн изданието Europe Real Estate.

Около 64% от инвеститорите в Европа биха потърсили възможност да увеличат активите си в сектора на имотите. В същото време, за 49% предлагането на имоти за продан продължава да е основна пречка за разширяването им. Над 54% пък твърдят, че се фокусират върху ключови имоти, които биха им донесли възвръщаемост от 5 до 10%.

В глобален мащаб около 71% от анкетираните твърдят, че по-скоро биха търсили възможност за разширяване. Също като в Европа обаче основният им проблем е дали има достатъчно предлагане на имоти за продажба, което би им позволило да осъществят плановете си за експанзия.

"Като се има предвид продължаващата неприязън към риска, която се наблюдава напоследък сред инвеститорите в Европа, продължаваме да сме свидетели на силни предпочитания за придобиване на офиси в Лондон и Париж, следвани плътно от търговски имоти в Германия и офиси в Хамбург", твърди Юън Хил, директор на отдела за международни инвестиции в Colliers International UK.

Разходите за финансиране на инвестициите в недвижими имоти не показват признаци на подобрение - 41% от европейските инвеститори реално съобщават за ръст на финансовите разходи, а 44% твърдят, че те са без промяна. За разлика от тях, 68% от анкетираните в Канада са на мнение, че разходите за кредитиране са намалели.

По отношение на усвояване на площите, мнозинството от анкетираните в Европа (40%) твърдят, че търсенето расте, а наемите започват да се увеличават. При сегашните предпочитания за първокласни имоти сред инвеститорите, вероятно е да има известна уклончивост на резултатите към този сегмент от пазара, вследствие на което те да не отразят напълно по-скоро мрачния изглед за по-голямата част от вторичните пазари.

По отношение на бъдещите изгледи, почти две трети от анкетираните в Европа очакват цикълът да се подобри в рамките на следващите 12 месеца. Инвеститорите не са особено оптимистично настроени по отношение на евентуален ръст на наемите, като две трети смятат, че те няма да могат да изпреварят инфлацията през идните пет години. Прогнозите са противоположни в Австралия и Нова Зеландия, където инвеститорите вярват, че наемите ще изпреварят инфлацията за същия период.

Що се отнася до относителната привлекателност на имотите като инвестиция в сравнение с периода преди десет години, повечето европейски инвеститори (62%) мислят, че тази привлекателност не се е увеличила. Промените на пазара на офиси и растежът на онлайн търговията са оказали отрицателно въздействие върху нискокачествените имоти на вторичните пазари.

В същото време някои от участниците в изследването смятат, че по-голямата прозрачност при отчитането на възвръщаемостта от инвестиции в имоти са ги направили по-атрактивни, особено за институционалните инвеститори, като по този начин възвръщаемостта може да бъде измерена спрямо други класове активи по един по-надежден начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още