IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалните имоти запазват своя чар – както у нас, така и в Европа

Индустриалните и логистични проекти са най-предпочитани за финансиране от банките у нас, сочи проучване

14:56 | 17.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: ITC Logistic</p>

Снимка: ITC Logistic

За разлика от тях хотелският и курортният сектор е като цяло най-непривлекателен за финансиране, с изключение на Словения, обяснява Ори Ефриам, партньор и директор Недвижими имоти в KPMG за Румъния.

Според компанията в момента в просрочие са общо 8% от кредитите, отпуснати към пазара, от които 6% са в сериозно затруднение. С това страната ни се нарежда на второ място след Австрия с изцяло изрядни кредити в сектора сред държавите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

От просрочените задължения от нас обаче 80% се смята, че биха могли да бъдат успешно преструктурирани, в сравнение със 70% през 2010 г. За сравнение средното ниво на този показател за ЦИЕ е под 70%.

Сред останалите сектори, предпочитани за финансиране от банките у нас, индустриалният се смята за най-сигурен, като за него се изисква най-ниско ниво на предварително отдаване под наем. За финансиране на подобен проект банките изискват средно ниво на запълняемост от около 60%, или по-ниско от средното ниво за региона. За сравнение както при офис, така и при търговските проекти нивата са над средните за региона.

От JLL коментират, че индустриалният сегмент все още предлага привлекателни възможности за инвестиции.

„Забелязваме нарастващ обем от капитал, целящ нови инвестиционни възможности в [индустриалния] сектор, движен най-вече от атрактивните приходи от наем“ , коментира Крис Стейвли, директор Капиталови пазари за Европа, Близкия изток и Африка в JLL.

„Всъщност настоящите сделки изостават от интереса на пазара“, обяснява той като добавя, че евентуалният по-силен ръст на сделките е потиснат от ограниченото предлагане на първокласни продукти в сегмента, както и от финансовите сътресения на глобалните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още