IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Германия изживява бум по време на криза

Инвеститорите със свободни пари предпочитат да сключват портфейлни сделки в страната, считана за безопасна инвестиционна дестинация, посочват експерти

13:35 | 24.11.11 г.
<p>
	Строителен обект в близост до централата на <a class="cite" id="/controller/search.action?type=entity&amp;entityId=http%3A%2F%2Fd.opencalais.com%2FgenericHasher-1%2F39befa90-635c-3a20-ba54-c8de33ee7f6b&amp;display=%22German%20Commerzbank%20headquarters%22">Commerzbank във Франкфурт. Снимка: Ройтерс</a></p>

Строителен обект в близост до централата на Commerzbank във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Инвеститори се насочват към германския жилищен пазар, за да се спасят от нестабилността заради дълговата криза в еврозоната.

За 12-те месеца до 15 ноември в Германия са сключени 68 портфейни сделки за над 250 жилищни имоти, което е с 66% повече спрямо предходния 12-месечен период, показват данни на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитирани от PropertyEU.

За същия период отделно са били изтъргувани около 74 хил. жилищни единици на обща стойност 3,9 млрд. евро, допълват експертите.

„Ако до края на годината се осъществи още някоя по-голяма сделка, то числото може да набъбне и до 5,5 млрд. евро“, коментира Матиас Франц, сътрудник на компанията във Франкфурт.

Според Малте Маурер от Jones Lang LaSalle обаче в Германия предлагането значително надвишава търсенето.

Интересът към жилищния пазар в Германия е продиктуван от големите институционални инвеститори, които имат свободни средства и искат да ги инвестират в по-големи портфейли, отколкото в отделни активи, пояснява Мауер.

Матиас Франц допълва, че жилищните активи в Германия са привлекли вниманието на инвеститорите не само заради стабилността на пазара, но и с добрата възвращаемост. „Интерес към пазара проявяват и основни, и опортюнистични инвеститори. Ако миналата година от сделка с даден актив се интересуваха 5 купувача, тази година тя ще привлече 10 и повече“, коментира Франц.

В момента се предлагат няколко интересни инвестиционни портфейла в Германия. Един от тях е на Landesbank Baden-Württemberg, който включва 21 500 жилищни сгради в региона на Баден-Вюртемберг и се продава за 1,3 млрд. евро.

Експерти обаче смятат, че ако продавача не понижи цената, тази година до сделка едва ли ще се стигне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още