IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати от икономическата комисия одобриха приватизацията на агенцията за дипломатически имоти

Народните представители са гласували от забранителния списък за приватизация да бъдат извадени още „Аудиовидео Орфей“ и Военното издателство

13:18 | 25.11.11 г.
Депутати от икономическата комисия одобриха приватизацията на агенцията за дипломатически имоти

Депутатите от икономическата комисия в парламента са гласували изваждането от забранителния списък за приватизация "Агенция дипломатически имоти в страната" ЕООД (АДИС).

Освен АДИС е одобрено изваждането от забранителния списък на „Аудиовидео Орфей“ и Военното издателство.

От пресцентъра на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обясниха за Investor.bg, че за момента нямат поглед върху дружеството. Едва след като Народното събрание окончателно гласува изваждането му от забранителния списък за приватизация, агенцията ще може да направи оценка на активите и евентуално на приходите, които би донесла приватизацията.

Предстои изваждането на АДИС от забранителния списък за приватизация да бъде гласувано на първо четене в Народното събрание.

Рано е да се каже и дали дружеството ще бъде приватизирано цялото или „на парче“, коментираха още от ведомството.

Агенцията, която управлява апетитни дипломатически имоти, е приключила 2010 г. с печалба в размер на близо 3,4 млн. лева, докато през 2009 г. печалбата е била малко над 2,2 млн. лева, показват данните от финансовия отчет.

Миналата година дружеството значително е свило разходите – с над 60% до 6,872 млн. лева. Данните от финансовия отчет обаче показват, че значително са се свили и приходите. Докато през 2009 г. те са възлизали на почти 20,8 млн. лева, през 2010 г. те са спаднали с повече от 50 на сто до 9,8 млн. лева.

Балансовата стойност на дълготрайните материални активи на дружеството възлиза на 10,6 млн. лева в края на 2010 г., като земите и сградите са на стойност близо 9 млн. лева.

Към 31 декември 2010 г. АДИС има предоставени инвестиционни имоти по експлоатационни лизингови договори с балансова стойност 38,4 млн. лева.

Правителството на ГЕРБ е третото, което ще направи опит да приватизира дружеството, въпреки съпротивата на принципала на агенцията - Министерството на външните работи (МВнР) и на опозицията. Преди няколко месеца депутатите от БСП Петър Мутафчиев и Захари Георгиев обвиниха управляващите, че зад опитите да се приватизира агенцията за дипломатическите имоти се крият частни интереси и се готвят далавери с недвижимости.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още