IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на пазара на жилища в Бразилия ще продължи до 2017 г.

Силното търсене се движи от средната класа в страната, но и от инвеститори с интерес към световното по футбол през 2014 г. и лятната олимпиада през 2016 г.

13:56 | 19.12.11 г.
<p>
	Изглед към Рио де Жанейро. <em>Снимка: pandrcutts. Лиценз:<a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong> Creative Commons</strong></a></em></p>

Изглед към Рио де Жанейро. Снимка: pandrcutts. Лиценз: Creative Commons

Инвеститорите, разтревожени от прегрелия жилищен пазар в Китай трябва просто да се обърнат към Бразилия, пише Forbes. Според експерти бумът на имотите, наблюдаван в страната през последните пет години, ще продължи поне още толкова, преди цените да започнат да падат.

"Най-добрият начин да се включите в бума на имотите като инвеститор на този етап е да инвестирате във фондове за недвижими имоти в Бразилия", посочва Маркус Винисиус де Оливейра, изпълнителен директор на компанията за оценка на недвижими имоти Consul Patrimonial.

Подобни коментари са балсам за ушите на фондовите мениджъри. Въпреки общата положителна дългосрочна прогноза за бразилския пазар на жилища обаче забавянето на икономиката и дълговата криза в Европа помрачават картината на редица нововъзникващи пазари, включително и този в слънчева Бразилия.

През последните месеци се наблюдава охлаждане на цените на жилищата, но на годишна база е налице увеличение.

Лихвите отново се понижиха до едноцифрени стойности на фона на успокояването на инфлацията заради глобалната икономическа криза, която се отразява и на Бразилия. Това обаче не променя факта, че в момента средната класа представлява мнозинство от населението за първи път в историята на страната, а тази средна класа има пари за харчене.

Бумът на недвижимите имоти в Бразилия далеч не се дължи единствено на държавната програма за осигуряване на жилища за социално слаби "Моят дом, моят живот". Големи частни фирми също инвестират в компании, работещи в хотелиерския бранш. Говори се, че първокласни инвеститори като Уорън Бъфет ги преследват за евентуален дял.

Защо се очаква бумът да продължи до 2017 г.? Бразилия строи стадиони, хотели и апартаменти за домакинството на световното първенство по футбол през 2014 г. През 2016 г. пък в Рио де Жанейро ще се проведат Летните олимпийски игри.

Експерти прогнозират, че търсенето както на жилищни, така и на бизнес имоти ще остане сравнително високо, докато нещата не се успокоят след тези събития.

"Има определена психологическа среда, на която в момента се радва бразилският сектор на недвижимите имоти поради откритите залежи на петрол в морските територии близо до Рио де Жанейро, Световната купа и Олимпиадата, което прави Бразилия много привлекателна за чуждестранните инвеститори в момента. След 2017 г. Бразилия все още ще има петрола си, но Световната купа и Олимпиадата ще са минали, в резултат на което чуждестранните инвестиции ще се забавят", пояснява Маркус де Оливейра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още