IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните цени в Китай с четвърти пореден месец на спад

Цените през декември са се понижили с 0,3% на месечна база, а на годишна ръстът се забавя до 2,9% - най-слабият от август

14:40 | 04.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изглед от Пекин. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Изглед от Пекин. Снимка: sxc.hu

Цените на жилищните имоти в Китай отчетоха спад за четвърти пореден месец през декември, след като правителството потвърди плановете си за мерки, насочени към охлаждане на пазара, пише Bloomberg.

Жилищните цени се понижиха с 0,25% през изминалия месец в сравнение с ноември, сочат данни на един от най-големите сайтове за имоти в Китай SouFun. Цените се понижиха в 60 от 100-те града, включени в проучването на компанията, включително и 10-те най-големи града като Шанхай и Пекин.

Миналия месец официални източници посочиха, че китайското правителство не се е отказало от мерки за ограничаване на ръста на пазара като контрол върху продажбите и намаляване на цените. Някои от големите градове като Шанхай също смятат и тази година да продължат с рестрикциите си за покупки на имоти.

На годишна база средните стойности на жилища в Китай са се повишили с 2,9% през декември в сравнение с края на 2011 г. до средно 8809 юана (ок. 1400 долара) на кв. м, което е най-слабият годишен ръст от август.

От втория по големина строителен предприемач в Китай Evergrande Real Estate Group Ltd. отчетоха ръст в продажбите до над 79 млрд. юана (12,6 млрд. долара) за първите 11 месеца на 2011 г., което бе с 11% повече от първоначалните прогнози за периода.

Продажбите за 2011 г. на China Vanke Co., най-голямата компания за развитие на имоти по пазарна капитализация, бяха над 100 млрд. юана за втора поредна година.

Китай може да избегне твърдото кацане за пазара на имоти, главно поради потенциала за устойчив висок ръст на икономиката и достатъчно стабилна финансова основа, сочи изданието, цитирайки правителствени източници.

Всъщност е много трудно да се каже дали пазарът на имоти в Китай ще успее да постигне меко кацане, коментират анализатори от China International Capital Corp.

Специалистите очакват цените на имотите да достигнат дъното най-рано през третото тримесечие на тази година.

От правителството смятат да продължават да повишават предлагането на социални жилища. За тази година е насрочено да започне строителството на 7 млн. жилища в сравнение с 10 млн. през 2011 г. Новозавършените жилища ще бъдат поне на миналогодишните нива от 5 млн. единици, сочи информация на официалния ежедневник на страната People’s Daily.

Ценовите ограничения се очаква да се повишат като стойност и да обхванат и по-малките градове на Китай през следващите месеци, сочи изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още