IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се спука ли балонът на бразилския пазар на имоти през 2012 г.?

Бразилците постепенно биват изтласквани от жилищния пазар и единствено спукване на балона може да ги върне обратно "в играта"

17:22 | 10.01.12 г. 1
<p>
	Изглед към Рио де Жанейро. <em>Снимка: pandrcutts. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></em></p>

Изглед към Рио де Жанейро. Снимка: pandrcutts. Лиценз: Creative Commons

За спадовете има няколко обяснения. Въпреки по-високите нива на разполагаемите доходи и неотдавнашното повишение на минималната работна заплата в Бразилия, повечето граждани на страната са изтласкани от пазара на недвижимите имоти. Това е особено в сила за хората с ниски доходи, въпреки националната програма за социални жилища "Моят дом, моят живот".

Нарастващите цени на земята, строителството и най-вече на работната ръка принуждават строителите да вдигат цените до равнища, непосилни за средната класа, за да постигнат ефективни маржове. Всичко това се случва при пълна липса на контрол в бранша, който би могъл да ограничи последиците от спекулациите.

Въпреки това определянето на случващото се в Бразилия като балон в светлина, подобна на случилото се в САЩ, Великобритания и Европа може да бъде доста спорно и крайно.

Банковата система на Бразилия например се основава на добре ръководени принципи на гаранции, които са доста по-сериозни от минималните стандарти, установени от Базелското споразумение. Затова срив заради лоши ипотеки е малко вероятен.

Освен това след дълги години на слаба активност потенциалът за растеж на пазара на имоти в страната все още е в ранните си фази. Предлагането на адекватни жилища на бразилския пазар е изключително оскъдно, а и жилищните кредити формират приблизително 5% от БВП в сравнение с 68% в САЩ.

За инвеститорите възможностите на бразилския пазар на недвижими имоти са огромни и ще останат такива още дълго време. Вниманието им обаче трябва да бъде изключително изострено, за да не станат жертва на измамен маркетинг и на изобилието от изкривена информация, която просто не отговаря на истината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Aleksandur
преди 12 години
Ще се спука ли балонът на бразилския пазар на имоти през 2012 г.? Бразилците постепенно биват изтласквани от жилищния пазар и единствено .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още