IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорите на природни паркове и горските шефове ще се явяват на конкурси

Еколози подозират, че преназначенията са опит на администрацията да се отърве от конфликтните личности, сред които е и директорът на природен парк "Витоша"

11:39 | 11.01.12 г.
Директорите на природни паркове и горските шефове ще се явяват на конкурси

Изпълнителната агенция по горите търси нови директори на някои от природните паркове в страната, включително и на природен парк „Витоша“, сигнализираха от природозащитната коалиция "За да остане природа в България".

Директорът на агенцията Бисер Дачев обясни пред Investor.bg, че рокадите се налагат заради изискванията, заложени в закона за горите, приет през пролетта на миналата година. Според текстовете освен директорите на природни паркове на задължителен конкурс подлежи и изборът на регионалните директори на горските управления.

Процедурата досега са преминали само трима от ръководителите, уточни Дачев.

Еколози обаче подозират, че конкурсът за природен парк „Витоша“ цели отстраняването на сегашния му директор Тома Белев, тъй като той съблюдава законовите изисквания и пречи на застрояването на защитената територия.

Белев потвърди за Investor.bg, че конкурс за длъжността е обявен през декември 2011 г. Според обявата на сайта на агенцията по горите документи на кандидатите ще се приемат до 30 януари, а резултатите от конкурса ще станат ясни към края на февруари.

По думите на Тома Белев конкурси за нови директори са организирани за 8 от природните паркове без "Рилски манастир", "Беласица" и "Българка".

Днес еколози, скиори, сноубордисти и туристи ще протестират пред Народното събрание срещу поправката „Витоша ски“ в закона за горите. От коалицията „За да остане природа в България“ съобщиха, че граждани и екоорганизации са изпратили до депутатите анализ за готвените изменения в закона. Еколозите припомниха, че сегашният директор на парк Витоша нееднократно се е обявявал срещу застрояването около ски пистите и влековете, с което вероятно си е навлякъл и гнева на администрацията. 

Предисторията

В началото на декември собственикът на по-голямата част от съоръженията на Витоша „Витоша ски“ съобщи, че ски сезон над София няма да има с мотива, че фирмата не може да работи законово.

Заради липсата на подробен устройствен план компанията не може да учреди сервитут, за да обслужва лифтовете и влековете, както изисква законът за горите. По тази причина „Витоша ски“ не може да сключва и договор за наем на ски пистите, тъй като само „Витошко лале“ има съответния статут, а на останалите терени, които са се ползвали като писти, трябва да им бъде променено предназначението.

Фирмата поиска промени в закона за горите въпреки гаранциите на ресорната агенция и председателите на парламентарните комисии по земеделие и по регионално развитие Десислава Танева и Любен Татарски, че пречки за нормалната работа на съоръженията няма да има.

Оказа се обаче, че от „Витоша ски“ изобщо не са възлагали за изготвяне подробен устройствен план на съществуващите съоръжения, а само на проекта за новата ски зона над София. Миналата година екоминистерството върна устройствения план в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София заради несъответствия с плана за управление на природния парк.

Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още