IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Зелените" са сезирали ЕК заради поправката "Витоша ски" в закона за горите

Според еколозите облекчаването на режима за строителство на влекове е скрита проява на нерегламентирана държавна помощ

12:30 | 30.12.11 г. 2
<p>
	Андрей Ковачев. Снимка: Личен архив</p>

Андрей Ковачев. Снимка: Личен архив

Партия „Зелените“ е сезирала Европейската комисия (ЕК) за предлаганите промени в закона за горите, които облекчават строежа на влекове и лифтове в планините.

Това каза на пресконференция днес Андрей Ковачев, член на Националния съвет на партията и председател на сдружението „Зелени Балкани“, цитиран от БТА.

Според Ковачев промените в закона са форма на държавна помощ, която може да бъде санкционирана от Еврокомисията. По думите му благодарение на тези поправки ще бъдат създадени фиктивни влекове, като претекст за сеч на гората.

„Ще се обърнем към всички правителства в Европейския съюз, за да преценят дали българското правителство може да се бори с корупцията“, каза още Ковачев.

„Промените в закона за горите спестяват на фирмите милиони левове, които иначе трябваше да се дадат за разрешителни за строеж“, припомни Живко Богданов от "Световен фонд за дивата природа" (WWF).

„Промените в закона за горите са коледен подарък за офшорни компании и отворена врата за ограбване на българската природа“, коментира и Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие".

Поправките в закона за горите бяха поискани от собственика на съоръженията на Витоша - „Витоша ски“. Фирмата спря съоръженията в началото на зимния сезон с мотива, че не може да работи законово. Проблемът обаче е, че операторът няма одобрен подробен устройствен план, заради което не може да учреди сервитут на терените под лифтовете, каквото е изискването на закона.

Въпреки уверенията на представители на агенцията за горите и парламентарната комисия по земеделие, че пречки пред началото на сезона няма, фирмата настоя за нормативни промени.

Поправките в закона бяха скоростно изготвени и гласувани на последното за годината заседание на Министерския съвет, въпреки че законовият срок за съгласуване на текстовете с всички заинтересовани лица е 15 дни.

По повод критиките срещу кабинета, земеделският министър Мирослав Найденов в свое оправдание заяви, че готвените промени не обслужват фирмени интереси, а дори щели да облекчат развитието на ски туризма в "и без това необлагодетелстваните от икономическа гледна точка планински региони".

На днешната пресконференция еколозите поискаха оставката на министър Найденов заради неговата позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
hidko
преди 12 години
Скоро е нямало по прозрачно лобистко решение от това. Ако се допусне по усмотрение на наемателите да си строят където и както решат, горите ще бъдат изсечени, ще се построят лифтове и писти, хотели и хижи. Всичко на цената на бавния полуразпад. Защото след 10 години ще започне ерозирала земя да се свлича надолу. Всички писти , лифтове, хотели и подобни ще отидат до София и ще трябва да се строят нови. Въобще не допускам наемателите да се отнесат разумно и като добри стопани към природата. Такова чудо в Бг няма, поне в тези размери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
RedBot
преди 12 години
ЕЕйй , аман от зелени червени и пембени, загрижени единствено за своята хапка от баницата.А че на Витоша, планина до 2милиона жители, няма един свестен хотел, половината хижи са порутени и с няколко влека на възрастта на баба ми, ставаме за смях на цяла Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още