IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството прие поправката "Витоша ски" в закона за горите

Според еколози проектозаконът спестява над 50 млн. лева на офшорни оператори в ски туризма

14:08 | 28.12.11 г. 18
Правителството прие поправката "Витоша ски" в закона за горите

Министерският съвет одобри спорните промени в закона за горите, които позволяват да се учредява право на строеж върху горски терени без промяна на предназначението на терените.

Пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че измененията не обслужват определена фирма, а целят облекчаване на условията за туризъм и за правене на бизнес във всички ски курорти, предаде БТА.

„Новият закон за горите, който беше приет преди около половин година, наложи изключително рестриктивни мерки по отношение на развитието на ски туризма“, посочи Найденов, цитиран от БНР.

Според Найденов с промените се дава възможност за развитието на ски туризъма, което ще доведе до разкриване на нови работни места и развитие на планинските населени места.

Поправките в закона за горите бяха поискани от собственика на съоръженията на Витоша „Витоша ски“. Фирмата отказа да пусне съоръженията за зимния сезон с мотива, че не можела да работи законно.

Проблемът на „Витоша ски“ е, че няма одобрен подробен устройствен план на ски зоната над София. Устройствен план на съществуващите съоръжения изобщо не е възлаган за изработване, а е направен устройствен план на проекта за нова ски зона, който обаче беше върнат в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София.

Заради липсата на подробен устройствен план собственикът на ски съоръженията няма право да учреди сервитут върху терените под лифтовете, както изисква законът за горите.

В тази връзка от Изпълнителната агенция по горите предложиха сами да почистят просеките на лифтовете, а председателят на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева увери, че всички терени, които нямат статут на ски писти, но са ползвани като такива, ще бъдат отдадени под наем на фирмата за срок от поне 1 година.

Според Коалиция „За да остане природа в България“ промените в закона за горите са одобрени за рекордно кратък срок, при пълна липса на прозрачност и обществени консултации. Еколозите са категорични, че поправките дават законови „вратички“ за застрояването на най-стария природен парк на Балканите – Витоша.

„Категорично неприемливо е за България, която търпи огромни критики в областта на правовия ред, да погазва изискванията на закона и то не за друго, а в резултат на натиск от една частна фирма, собственик на ски съоръженията в зона Алеко„, посочват от организацията.

„Чрез спиране на лифтовете, работили включително и през ноември, „Витоша ски“ АД цели за създаде обществено недоволство, което да бъде използвано в подкрепа на исканите от нея промени„, коментират еколозите.

Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
nikipet
преди 12 години
По времето на този "фестивал" бях на почивка край язовира. Беше истински кошмар!!!!! Три денонощия планината се тресеше от неясни диви звуци, които би трябвало да снаричат музика. Взпреки, че се намирахме от другата страна на язовира, и ни делеше висок остров, цяла нощ ми подскачаха червата от басовете!!! И така се агитира за защита на ГЛУХАРЯ!??? А година преди това, след този фест беше като след пиянско сборище- *** дървета за направа на сергии и помощтни временни помещения, висяха изпокъсани заковани с пирони в боровите дървета плакати и указателни табелки, купища *** се сипеха навсякъде (някой ги почисти седмица по-късно).... Очевидци на събитието твърдяха, че това ебило наркоманско сборище....... Егати и феста прокламиращ защита на природата!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
Мислещ
преди 12 години
Каква лъжа!!!! Лифтовете ви си работеха без проблеми чак докато дойде време да рекетирате ски-сезона!!!!! ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
Мислещ
преди 12 години
Ако обичаш, недей лъга, продажно дезинформаторче! Има разлика между панаир и фестивал, вероятно не го знаеш, защото за теб света вероятно се ограничава до вратата на кръчмата.http://***.eventim.bg/bg/bileti/beglika-fest-batak-zm-batlboaz-na-zovir-golm-beglik-57111/event.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
dasqad
преди 12 години
Новият Закон за горите, приет през 2011 год. съзнателно и умишлено е направен така, че да блокира работа на съоръженията на Витоша, променяйки законопроекта на Министерски съвет. Законът е прокаран с помощта на Коалиция За да остане природа в България е тогавашният зам. министър Георги Костов. Тези промени правят невъзможна работата на Витоша. Законът за горите предвижда учредяване на сервитути на вече съществуващи съоръжения- това посяга на правата на собствениците и е противоконституционно от една страна, а от друга страна изисква няколко години за изработване но нови подробни устройствени планове. До тогава съоръженията не могат да се експлоатират законно. Невъзможно е да бъдат наети пистите, защото единствената писта на Витоша е Витошко лале, а всички останали са снежни полета и не могат да бъдат отдавани под наем като ски писти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
h17
преди 12 години
За три месеца знаеш ли колко много изпрани пари са това? А? И изобщо не им пука за природата ни -- те ще си направят парите, пък после ще ходят в Алпите на туризъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
todor6104
преди 12 години
Същата тая коалиция За да остане природа в България организира на територията на защитена местност Батлъбоаз панаир с участието на над 3000 човека и денощна "музика" в пълна комбина с чиновниците. Протестите на "еколозите" имат за цел да вдигнат цената на администрацията. Всичко в тая дъжава е далавера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
orchis
преди 12 години
На мен пък ми е много чудно защо има хора, които смятат че с туризъм ще стигнем Швейцария. Ами, няма да стане. Причини много, но една от основните е безумната мегаломания на хора като Цеко. Отвоерете си очите, зимният сезон у нас е не повече от 3 месеца и то с много условнсти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
hidko
преди 12 години
Ако ББ го одобри това, клиентелизма ще си проличи пак. Само за допускането на това предложение Найденов трябва да му бъде поискана оставката. Да видим каква ще е реакцията на премиера?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
dakl
преди 12 години
Правителството на Б.Б. обслужва монополите и мутренския капитал, така че в случая реакцията на управляващите е напълно разбираема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
global_dj
преди 12 години
Жалко, че сравняваш две толкова различни примерчета. Нищо, вярвайте си на казаното, заради разбирачи като вас сме си най-бедни в ЕС... Трябва да разбереш едно, че с тези субсидии и подобни социални инициативи се докараха много държави до криза! Ако искаме една добре развита пазарна икономика, трябва секторите от тази икономика, поне повечето от тях да спрат да разчитат на субсидийки! Ала Гърция! Никой не ти говори за дискотеки и хотели, а за много по-модернизирана техника и съоражения, нали се сещате, че там няма как да се строи, нали цяла София ще се вдигне на бунт! София за разлика от много други големи градове в Бг вече има много по-адекватна политика! А и премиер, който мисли предимно за развитието на столицата (за което някои заслужено си го критикуват) няма да го позволи това, поне докато той е на власт..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още