IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограниченията на пазара на имоти в Пекин ще останат и през 2012 г.

Местните власти планират да станат основен инвеститор в жилища на достъпни цени

13:50 | 17.01.12 г.
<p>
	Строителство на нов жилищен комплекс в Пекин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Строителство на нов жилищен комплекс в Пекин. Снимка: Ройтерс

Властите в Пекин ще продължат да прилагат ограниченията на пазара на имоти, докато не смъкнат ценовите равнища до „разумни нива“. Това съобщи официално кметът на китайската столица Гуо Дзинлон, цитиран от онлайн изданието peopledaily.com.

Още през декември миналата година се появиха спекулации, че китайското правителство е наредило на местните власти в отделните региони на страната да удължат действието на ограничителните мерки за „охлаждането“ на пазара.

През миналата година централната власт наложи рестрикции върху броя жилища, който може да бъде купуван от китайците, в 48 от големите градове. В 36 от тях не е посочен срок на действие на мерките, а в 12 ограниченията трябва да бъдат вдигнати най-късно през февруари.

Наскоро премиерът на Китай Уън Дзябао беше категоричен, че правителството няма да прекрати действието на ограниченията на пазара на имоти в страната докато цените на жилищата не се понижат толкова, че да станат поносими за средностатистическите китайски граждани.

Кметът на Пекин обеща по време на 13-я общински конгрес, че ще бъде подобрена местната жилищна информационна система, както и че ще се разработи дългосрочен механизъм за „здравословно“ развитие на сектора на имотите в града.

Градоначалникът смята да съсредоточи усилията си върху жилищното строителство в ниския ценови сегмент, с което смята, че ще отговори на нуждите на потенциалните купувачи.

Гуо обеща местните власти да играят ролята на основен инвеститор в жилища на достъпни цени, за изграждането на които смята да привлече частни средства.

Плановете му са през тази година да започне строителството на 160 хил. евтини жилищни единици, като до края на 2012 г. се планира да бъдат завършени 70 хил. от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още