IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай с рекорден месечен спад през декември 2011 г.

Само в 2 от наблюдаваните от правителството 70 града е регистрирано поскъпване

15:00 | 18.01.12 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Китайското правителство отчете през декември 2011 г. рекорден за миналата година месечен спад на цените на жилищата, съобщи Bloomberg.

Само в два от 70-те града, където властите следят цените на жилищата, е регистрирано минимално покачване на цените -  в западните Гуейян и Инчуан, показват данни на Националното статистическо бюро на Китай.

В 52 от наблюдаваните градове е регистриран спад на цените спрямо предходния месец, показва статистиката. Цените на новите жилища в Шанхай, Пекин, Шънджън и Гуанджоу са се понижили за трети пореден месец с до 0,3% във всеки град.  Съществуващите жилища в Пекин са поевтинели с 0,8% през декември спрямо ноември 2011 г., а в Шанхай понижението е с 0,4%.

Най-много през месеца са поевтинели жилищата в източния град Уънджоу - с 1,9%. Заради затегнатото кредитиране за дребния бизнес премиерът Уън Дзябао посети града през октомври миналата година и обеща финансова помощ на местните власти.

През 2011 г. сделките с жилища в Китай са нараснали с 10%, което е най-бавното темпо от три години насам, показват още официалните данни.

Миналия месец правителството обяви, че няма да се откаже от ограничителните мерки за сектора на недвижимите имоти, като властите в Шанхай и Пекин посочиха, че ще продължат да прилагат рестрикциите за покупките на жилища и през тази година.

"Низходящата тенденция при цените на жилищата в Китай оправдава очакванията ни", посочва Лиу Ли-ган, икономист от Australia & New Zealand Banking Group Ltd. в Хонконг. "Държавната политика постига желаните резултати. Онова, което ще следим в бъдеще е дали цените на жилищата ще увеличат риска от твърдо приземяване за китайската икономика", допълва той.

По данни на Държавното статистическо бюро икономиката на Китай е отбелязала растеж от 8,9% през четвъртото тримесечие на годишна база, което е най-бавното темпо от 10 тримесечия насам. Според експерти причината за забавянето е дълговата криза в Европа, която ограничава търсенето на китайския износ, както и спадовете на пазара на имоти.

Според анализ на Ройтерс „охлаждането“ на пазара на имоти в Китай може да „отреже“ 2% от икономическия растеж през 2012 г. Последните данни за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната подсказват, че може да се очаква още по-сериозно забавяне на икономиката дори и жилищната катастрофа да бъде избегната.

Икономисти изчисляват, че дори обемите на строителството през 2012 г. да се запазят на нивото от 2011 г., през настоящата година икономическият ръст ще е 6,6% при цел от 7%, заложена в актуалния икономически план на Китай. Експерти посочват, че темповете на строителството в Китай трябва да се ускоряват всяка година, за да се поддържа темпото на икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още