IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция губи над $8 млрд. годишно от енергийна неефективност на жилищата

Сумата е достатъчна за месечната прехрана на 16,3 млн. семейства

16:42 | 02.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>andrechinn. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Снимка: andrechinn. Лиценз: Creative Commons

Загубите от липсата на изолация на жилищните сгради в Турция се изчисляват на 14,5 млрд. турски лири (ок. 8,2 млрд. долара) годишно.

Изчисленията са на база на данните на един от големите производители на изолационни материали в страната Dow Bina Çözümleri, цитирани от турското издание Hurriyet.

Глобалното затопляне, промените в климата и климатичните проблеми, изчерпването на енергийните източници и цените на енергията, които растат бързо поради всички тези причини, се отразяват крайно негативно на живота ни, пише изданието.

Днес в страната има над 18 млн. жилищни сгради, 90% от които не са санирани и нямат изолация. Това води до мащабни загуби за домакинствата и за икономиката.

Според компанията загубите от нецелесъобразно потребяваната енергия са достатъчни за посаждането на близо 3 млрд. дръвчета или за месечната прехрана на 16,3 млн. семейства. Според Турския статистически институт близо 13 млн. семейства в страната живеят на границата на бедността.

За месечната прехрана на едно четиричленно семейство са нужни минимум 890 лири (507 долара), коментира Гьокхан Курт, търговски директор на Dow Bina.

По думите му за повишението на енергийната ефективност на сградите в Турция е необходима и държавна подкрепа. Той е на мнение, че за целта трябва да се намали ДДС върху изолационните материали и да се осигурят нисколихвени кредити за санирането на сградите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
DAN_
преди 12 години
Не се съмнявай, че икономиката им губи от несанираните сгради. Енергията в Турция е в по голямата си част внос. Следователно средствата за по голяма консумация на енергия не захранва икономиката на страната (за тази загуба се говори), а икономиките на вносителите. Ок?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 12 години
"...Днес в страната има над 18 млн. жилищни сгради, 90% от които не са санирани и нямат изолация. Това води до мащабни загуби за домакинствата и за икономиката..."Домакинствата може и да губят, за икономиката се съмнявам, щото консумацията на енергия е висока и добре върви алъш-вериша на енергийни носители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още