IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки в САЩ насърчават "късите продажби" на проблемни имоти

Продажбата на жилища, които струват по-малко отколкото е ипотечният дълг на собствениците, е по-изгодна от възбраните, изчисляват експерти

15:55 | 07.02.12 г.
Банки в САЩ насърчават "късите продажби" на проблемни имоти

Банките в САЩ увеличиха усилията си да отпишат по-бързо проблемните ипотеки от балансите си. Американски финансови институции вече предлагат на затруднени собственици, които дължат повече, отколкото струват домовете им, по 35 хил. долара и повече, за да се съгласят да продадат жилищата си, съобщи Bloomberg.

Кредиторите в САЩ обикновено блокираха подобни сделки (т. нар. “къси продажби”), при които приемаха по-малка сума от неизплатената част от заема за собственика на имота. Сега обаче явно американските банки са решили, че “късите продажби” са им по-изгодни от възбраните.

В момента процесът по налагането на възбрана върху имот е изключително бавен и тежък, тъй като регулаторните органи проверяват финансовите институции за злоупотреби, припомня агенцията.

Кредиторите в Щатите стимулират потенциалните продавачи на жилища освен с пари и с отказ от правото си да преследват длъжниците за неизплатени суми, предварително одобряване на сделки и рационализиране на процеса по приключване на транзакциите.

От Moody’s изчисляват, че загубите на американските банки от “късите продажби” са 15% по-ниски в сравнение със загубите от възбраните.

При налагането на възбрана продажбата на имота може да се проточи с години, а същевременно текат допълнителни разходи – юридически, данъчни, за поддръжка на жилището и т. н., посочват от Moody’s. Същевременно с “късите продажби” времето за реализиране на имота се съкращава с поне една година. Според Campbell/Inside Mortgage Finance HousingPulse Tracking Survey от обявяването на един проблемен имот за продажба до сключването на сделка за по-малко пари, отколкото собственика дължи по кредита си, минават средно 123 дни.

RealtyTrac на свой ред изчислява, че самото налагане на възбрана върху имотите отнема средно 348 дни. За продажбата на възбранените имоти пък са необходими средно 175 дни.

Данни на консултантската компания CoreLogic показват, че през ноември делът на “късите продажби” от всички сделки с проблемни имоти в САЩ се е увеличил до 33%. За сравнение година по-рано те са съставлявали 24 на сто от транзакциите.

От всички сделки с имоти в Страната на неограничените възможности делът на “късите продажби” е бил 9% през ноември, докато през януари 2008 г. те са достигали едва 2% от всички транзакции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още