IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният архитект на София поиска да се махат и климатиците от сградите

Петър Диков има намерение да въведе забраната за външно поставяне на устройствата с нормативни промени

14:22 | 22.02.12 г. 7
<p>
	Необичайното затопляне през последните години принуди хората масово да поставят климатични уредби по фасадите на жилищните блокове &nbsp; Снимка: БТА</p>

Необичайното затопляне през последните години принуди хората масово да поставят климатични уредби по фасадите на жилищните блокове   Снимка: БТА

Главният архитект на София Петър Диков предлага да се премахнат климатиците от фасадите на сградите, предаде БТА.

Предложението ще бъде разписано в нова наредба, уточнил е Диков при днешното представяне на проект за изработване на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град София, финансиран със средства от оперативна програма "Регионално развитие".

Наредбата ще бъде внесена в Столичния общински съвет до лятото.

Диков посочи, че ще бъде даден много голям гратисен период на гражданите да приведат климатичните системи според изискванията на наредбата.

Главният архитект на София се е възползвал от примера на германския град Щутгарт, където има изискване климатиците да не се виждат и да не шумят на съседите.

Петър Диков съобщи, че първоначално ще бъдат премахнати климатиците от всички публични държавни и общински сгради, след което ще последват и частните домове.

Той допълни, че в момента се демонтират климатиците от сградата на общинското направление „Архитектура и градоустройство". Ремонтите ще продължат до април, като се предвижда да бъде инсталирана и обща климатична система на стойност 240 хил. лева.

Вчера Петър Диков предложи паралелно със санирането на сгради в София по покривите да се инсталират и соларни инсталации с цел подобряване на амортизираните енергийни мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
avramcho
преди 12 години
Лобизмът се лекува с тояга , не с приказки!Сит на гладен не вярва !----------а ние сме все същите отпреди 150 год - чети Ботев "В механата" или Славейков "Не сме народ а ***" ----------човек живее така , както гласува , както пазарува , както мисли.........---------докато умните умуват - другите жънат балъци----------ако разбереш поста ми - ще смениш ника си с : "Разяреният бик" .......спящите са удобни за ???????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
Спящият бик
преди 12 години
То бива, бива безочлив лобизъм, но това надхвърля очакванията ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
milenkk
преди 12 години
да сравняваш София с Щутгарт е много глупаво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Biso
преди 12 години
Далаверата с разрешителните за строеж и с архитектурните проекти изработени в моите ( неговите, на главен архитект Диков ) архитектурни бюра свърши.Но човека ( главен архитект Диков ) е предприемчива натура, ще създаде нови регулации, нови възможности за обществени поръчки и съответно нова възможност за далавера, кранчето не трябва да спира да тече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
vzhekoff
преди 12 години
Общината след като запълни дупките, реши проблема с кучетата, направи достатъчно детски градини за децата, се зае първо с остъклените тераси, а после и с климатиците. Браво ! Този *** Диков няма ли кой да го разкара по примера на Герджиков, или да чакаме до следващите избори ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още