IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апетитът на инвеститорите се насочи към първокласните търговски имоти в Европа

Сегментът е бил най-добре представящият се на Стария континент през миналата година

21:00 | 14.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Апетитът на инвеститорите се насочи към първокласните търговски имоти в Европа

Търговските имоти са най-добре представящият се сегмент от сектора на бизнес имотите в Европа за 2011 г., показват резултатите от мониторингово изследване на CBRE, цитирано от онлайн изданието europe-re.com.

Въпреки лекия спад на капиталовите стойности през последното тримесечие на миналата година (-0,2%), търговските имоти бележат увеличение с 1,5% на капиталовите стойности за цялата година. Това е 10-и пореден път от пика на пазара досега (общо 16 тримесечие), в който търговските имоти се представят по-добре от останалите сектори на паневропейско ниво.

"Апетитът към този сектор през годината се дължи основно на дефанзивните характеристики на търговските имоти, както и на факта, че стратегиите на инвеститорите са съсредоточени особено силно върху германските и централно- и източноевропейските пазари. Така стойността на инвестициите в търговски имоти в Европа се повишава с 4,9% на годишна база, достигайки почти 38 млрд. евро през 2011 г.", коментира Андрю Барбър, директор на отдела за оценки и оценителски услуги в CBRE.

"Дефанзивният характер на търговските имоти с добро качество ще продължи да бъде предпочитан от по-малко склонните да рискуват инвеститори. Това, в комбинация с нарастващия интерес към първокласни търговски обекти с ключово местоположение, където конкуренцията при цените се засили към края на годината, на пазари като Лондон и Париж, дава основание да се очаква допълнително поскъпване", посочва той.

Повишението в цените на търговските имоти с 1,5% на годишна база в Европа бе отчетено на фона на ръста от 0,5% при офисите и понижението с 4,5% при индустриалните имоти.

Като цяло обаче цените на имотите остават в застой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още