IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пред балон ли е пазарът на имоти в Германия?

Ниските лихви и евтините кредити на ЕЦБ за банките преобърнаха схващанията на обикновения германец и съживиха пазара на жилища

11:16 | 20.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Пред балон ли е пазарът на имоти в Германия?

Ниските лихви в Европа тласкат нагоре цените на жилищата в Германия, поставяйки политиците в региона пред ново предизвикателство в борбата им да възстановят икономиката, пише Wall Street Journal.

Силните повишения на цените на имотите в някои части на Германия се превръщат в проблем за Европейската централна банка (ЕЦБ), която от две години насам се опитва да създаде единна политика за лихвите и подкрепа на банките, която да е подходяща както за страни в тежка криза като Гърция, така и за мощната Германия.

Германците не споделят "американската мечта" за собствено жилище. Те отдавна предпочитат да живеят под наем, а делът на собствениците сред населението е нисък в сравнение с този в САЩ и Великобритания.

Ниските лихви обаче, както и евтините кредити на ЕЦБ за банките, съживиха пазара на имоти в страната, което доведе до средно покачване на цените миналата година с 5%, или два пъти повече от инфлацията.

В малките градове цените не нарастват толкова силно, но в определени желани квартали на Берлин и други градове напоследък цените бележат двуцифрен растеж спрямо миналата година.

Според анализаторите пазарът на имоти в Германия все още не е в балон, но "ако погледнем повишенията на цените през последните няколко години, не са нужни кой знае какви знания да се предположи, че при още една година с растеж от 20% е възможно да станем свидетели на балон", коментира Андрю Грум от местното звено на Jones Lang LaSalle.

Страхът от инфлация е един от факторите за засиленото търсене на имоти. От годините на хиперинфлацията през 20-те години на миналия век германците се страхуват, че парите им могат да се обезценят.

С разрастването на кризата в еврозоната и предупрежденията от страна на икономистите, че мерките за ликвидност на ЕЦБ биха могли да засилят инфлацията, обикновените германци търсят убежище за парите си в имотите.

Миграцията от селските райони и малките населени места към градове като Берлин и Мюнхен също тласка цените нагоре. А строителството на нови жилища не успява да догони това търсене.

В Берлин предлагането на нови жилища е нараснало с 0,9% между 2005 и 2011 г., докато броят на домакинствата, търсещи жилища, се е увеличил с 4,8%.

Наемите в Берлин, които отдавна са най-ниските сред големите градове в Европа, също бързо се покачват. Средният наем за жилище в Берлин е бил около 7,05 евро/кв. м през втората половина на миналата година или с 9,3% над нивата от същия период на 2010 г.

За последен път Германия преживя голям балон на имотите в началото на 90-те години след обединението си, когато еуфорията и данъчните стимули доведоха до спекулативно строителство в Берлин и източната част на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още