IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната община ще обяви концесия за близо 500 дка от Западния парк

За три години концесионерът ще трябва да почисти алпинеума, да възстанови изкуственото езеро, осветлението и арката на входа, както и да изгради още алеи

12:46 | 20.03.12 г.
Столичната община ще обяви концесия за близо 500 дка от Западния парк

Столичната община ще обяви концесия за отдаване на 498 дка от Западния парк за не повече от 25 години, предаде БТА.

На заседанието на комисията по околна среда на Столичния общински съвет заместник-кметът Мария Бояджийска представи предложението на общината, което предстои да бъде гласувано на предстоящото в четвъртък заседание на общинският съвет.

Ако процедурата бъде одобрена, изборът на концесионер ще отнеме около четири месеца.

Общината няма намерение да иска концесионно възнаграждение, а държи на инвестиционната програма, посочи Бояджийска.

Зам.-кметът каза още, че бъдещият концесионер не може да въвежда контролиран достъп до парка. Отделно от това ще трябва да се осигури охрана и видеонаблюдение в концесионирания терен.

Минималното изискване към кандидатите за концесионери ще е да вложат 2,5 млн. лв. в изграждане на атракционен комплекс. Други минимум 2,7 млн. лв. ще трябва да се вложат във възстановяване на парковите площи, а още 252 хил. лева - в изграждането на спортни съоръжения.

От концесионерите ще се иска през първите три години да извършат почистване на алпинеума в парка, възстановяване на изкуственото езеро, на алейното осветление и на каменната арка на официалния вход, както и направата на алеи за разходка на кучета и на велосипедни алеи.

В същият период ще се изграждат постоянни и временни постройки - кафенета, сладкарница, ресторант и фитнес-клуб, както и тенис-кортове.

В североизточната част ще се изгради атракционен комплекс. В по-късен етап ще се искат и инвестиции в инженерната инфраструктура на парка.

Мария Бояджийска припомни, че одобреното от общинарите задание за подробен устройствен план през 2007 година за парка е било обжалвано, а в края на 2010 година съдът е потвърдил устройствения план. В средата на 2011 година и Върховният административен съд се е произнесъл в полза на утвърдения от съветниците план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още