IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да осакатим пазара на имоти в пет лесни стъпки?

Банкови зомбита, нереални оценки и недалновидни регулации парализират пазара на имоти в САЩ, смятат някои

08:15 | 23.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как да осакатим пазара на имоти в пет лесни стъпки?

В крайна сметка какъв е смисълът банката да отпуска ипотека от 300 хил. долара за имот, който струва 400 хил. долара, чиято цена после ще падне до 300 хил. долара и собственикът няма да може да си обслужва кредита? Банката би загубила пари, а и не може да си позволи да изгуби още чрез продажба на имота на търг.

По-добре да избягва изцяло ипотечния пазар като отказва повечето кандидатури за заем като рискови. А предвид високото ниво на задлъжнялост на повечето домакинства, те най-вероятно наистина са рискови.

4. Подкрепете жилищния пазар с кредити за рискови купувачи при 3% самоучастие

Това създава нов сегмент от готови купувачи. Тъй като правителството гарантира всички кредити, голям брой кандидати могат да отговорят на условията, а в крайна сметка тяхното участие в риска е само няколко хиляди долара. Това означава, че дори да се откажат от имота и ипотеката, загубата няма да е много болезнена, особено ако на кредитора са му необходими няколко години преди да отнеме имота.

Крайният ефект от отпускането на субсидирани кредити за високорискови купувачи е, че на пазара се заражда още едно ниво на несигурност, тъй като тези купувачи масово се отказват от ипотеките си, изнасяйки обратно на пазара инвентар, който току-що е бил усвоен.

5. Натоварете младите със студентски заеми, отговарящи на тежестта на ипотечните кредити

Това ще гарантира, че мнозинството от кандидат-купувачите на първи дом няма да отговорят на изискванията за ипотека за покупка на жилища – те вече са обременени със студентски заеми.

Онези малцина щастливци, които се сдобият с високоплатена работа, ще могат да получат ипотека едва тогава, когато косите им се прошарят, а повечето никога няма да могат да получат, тъй като са били „погребани“ със студентски кредити, които не могат да не обслужват, пише авторът.

И така, нека проверим кои от горните критерии покриват нашите власти за централна планова политика: едно, две, три, четири, пет – перфектна оценка. Те правят всичко възможно да осакатят пазара на имот.

Дали им пука? Разбира се, че не. Единствената цел е банковите зомбита да се поддържат живи, без значение каква е тяхната цена за страната. Страхотна работа, Бен, Барак, Тими и останалите в бандата на Комитета.

Благодарение на вашата политика пазарът на имоти никога няма да се освободи и в резултат на това здравословното му състояние никога няма да се възстанови.

*Статията има коментарно-аналитичен характер и не представлява препоръка за инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Ами дедо Маркс е казАл, че комунизма (икономика с централно планиране) ще победи първо в най-развитите капиталистически страни. И прав се оказва човека - шапка му свалям за проявения усет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Crux
преди 12 години
Това за "банковите зомбита" важи с пълна сила и за България. Строителите висят на банките с милиардни кредити, които са "обезпечени" с имоти за по 1000 Евро квадрата. Банките не смеят да притиснат предприемачите, защото те просто ще фалират и банките ще влязат във владение на въпросните имоти, чиято реална цена обаче е наполовина. Предприемачите от своя страна, понеже никой не ги притиска, не свалят цените, за да не са и те на загуба. И всички чакат цените пак да станат като 2008-а година, за да разкешат. Хе-хе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
stdmv
преди 12 години
Как да осакатим пазара на имоти в България:1) Обучавайте некадърни архитекти, които проектират сгради, неставащи и за кокошарници2) Избирайте корумпирани управници, които ще озаконят и *** срещу съответната сума3) първо стройте високо строителство, после хоризонтална инфраструктура, накрая подземна инфраструктура4) във всеки вход слагайте асансьори за пилета, не за хора5) всяка стая, вкл и ***, да има поне една колона през средата6) сложете данъци, такси и комисионни за прехвърляне към 8-10% - да има за некадърни брокери и алчни нотариуси и разбира се за сбирщината некадърници(пардон, общината от некадърници)7) смятайте общи части, разбира се на око.8) гаражите да се правят на кафенета и магазини, а местата за паркиране да са в градинките, или да имат влизане с наклон поне 45%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още