IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири общини получиха безвъзмездно имоти на държавата

В Димитровград ще изградят жилище за настаняване на деца от семеен тип в бивше общежитие, а община Варна ще стопанисва историческото ядро на Морската градина

13:09 | 28.03.12 г.
Четири общини получиха безвъзмездно имоти на държавата

Община Димитровград получи безвъзмездно за стопанисване бившето общежитие на Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии "Проф. д-р Асен Златаров", съобщиха от пресцентъра на правителството.

Двуетажната сграда е със застроена площ 262 кв. м. На мястото на общежитието общината ще създаде жилище за настаняване на деца от семеен тип по проект, финансиран със средства от програмата "Регионално развитие".

Община Никопол получи безвъзмездно правото на собственост върху бивши казарми, намиращи се в местността "Баладжа" в града.

Общата площ на имотите е 54 365 кв.м. Местната власт планира да благоустрои бившия казармен район, който се намира в непосредствена близост до парка "Шишманова крепост". С реализирането на проекта общината се надява да привлече туристи и повече инвестиции в региона, което ще доведе до създаване на нови работни места.

Със същото решение общината получи и пасище от 87 дка в местността "Чалана". Терените ще бъдат предоставяни за ползване на местни жители, голяма част от които отглеждат животни и селскостопански култури.

Варненската община ще стопанисва т. нар. историческо ядро на Морската градина, което е паметник на градинското и парковото изкуство. До момента имотът е собственост на Министерството на културата, но поддържането му се осъществява от местната власт.

С друго решение правителството отне от Министерството на културата правото на управление върху сградата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" - Смолян, и го предостави на община Смолян.

След проведената реформа в областта на сценичните изкуства Родопският драматичен театър се сля с ДТ "Николай Масалитинов" - Пловдив, поради което зданието вече не се използва. Общината възнамерява да концентрира голяма част от културните дейности на Смолян и областта в сградата на театъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още