IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втората по височина жилищна кула в Европа е обявена за продан

През 2008 г. сградата бе оценена на 226 млн. евро

11:07 | 30.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Turning Torso. <em>Снимка: Сантяго Калатрава</em></p>

Turning Torso. Снимка: Сантяго Калатрава

Жилищната сграда в Малмьо Turning Torso, която е втората по височина жилищна кула в Европа, бе обявена за продан от нейния собственик – шведският жилищен кооператив HSB.

Според съобщение на CBRE – консултантската компания, избрана да работи по продажбата на имота – собственикът на кулата смята да използва приходите от продажбата, за да добави нови 1000 жилища за отдаване под наем на пазара в Малмьо.

Очаквана цена от сделката не се посочва. По данни на шведското издание The Local  през 2008 г. кулата е била оценена на 2 млрд. крони (226 млн. евро).

Кулата, построена през 2005 г., е проектирана от именития испански архитект Сантяго Калатрава.

Сградата Turning Torso (на англ. „виещо се тяло“) се състои от девет петоъгълни пететажни сегмента, оформящи конструкция, която има за цел да пресъздаде завъртяно човешко тяло. Всеки от сегментите е изместен спрямо долните, като най-горният сегмент е завъртян на 90 градуса спрямо основата.

Проектът е базиран на мраморната скулптура, наречена Twisting Torso, изобразяваща истинско човешко тяло, създадена също от Калатрава.

Кулата се състои главно от жилища, като офисите, разположени на долните етажи, заемат 20% от общата площ. Тя включва 147 апартамента и 4 200 кв. м офиси.

Общата й височина е 190 м., с което отстъпва единствено на жилищната сграда Триумф-Палас, която е 264 м. висока.

В свое проучване, публикувано наскоро, CBRE отбелязват, че на пазара на недвижими имоти в Европа се наблюдава повишен интерес към жилищните имоти. Според него броят на инвеститорите, които посочват жилищата като предпочитан инвестиционен клас, се е повишил с 6% спрямо 2011 г.

Калатрава е сред най-прочутите архитекти в света, като студиото му има офиси в Цюрих, Париж, Валенсия и Ню Йорк. Той е проектирал редица знакови сгради в различни континенти, сред които и планираната като най-високата кула в западното полукълбо Chicago Spire, чийто проект бе спрян през 2009 г.

Вижте тук как изглежда кулата Turning Torso

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Мале като го видях колко е грозно как да го купиш :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Изглежда ужасно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
mick
преди 12 години
226 милиона евро!!? Тук в София един 5 етажен мол струва толкова грешка наполовина. Разминахме Европата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още