IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 120 млн. евро ще бъдат вложени в проекта за мол до IKEA

Над 40% от площите в комплекса на столичния Околовръстен път вече са отдадени под наем, обявиха инвеститорите

17:14 | 03.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Част от проекта за Sofia Ring Mall. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Част от проекта за Sofia Ring Mall. Снимка: Investor.bg

Инвестицията в проекта за изграждането на търговския център Sofia Ring Mall, който се реализира в съседство до IKEA на столичния Околовръстен път, ще надхвърли 120 млн. евро, казаха днес пред журналисти от компанията, която реализира проекта „София Саут Ринг Мол” ЕАД.

Строителството на мола започна през септември миналата година и се планира да завърши през юли 2013 г. Центърът се очаква да отвори врати през октомври догодина.

Основни инвеститори в него са гръцките Фурлис Груп (собственик на правата за развитие на веригата IKEA на Балканите) и инвестиционната компания Данаос Груп.

Молът ще има над 200 магазина, мултиплекс с 10 кинозали, зона за хранене, кафета и развлекателни обекти, разположени на общо 172 хил. кв. м. Общата отдаваема площ ще бъде 69 хил. кв. м, разположена на три нива.

На въпрос на Investor.bg Иглика Йорданова, мениджър „Търговски площи” в Colliers International и ексклузивен консултант по проекта, каза, че до момента са сключени договори за 40% от площите.

Над 25 хил. кв. м са предоставени на ключови наематели като Пикадили, Мебелна къща Явор, Mr.Bricolage, Cine’Grand, Техномаркет, Public и др.

На този етап инвеститорите не пожелаха да обявяват средните наемни нива, на които се отдават площите.

Като отговор Йорданова използва определението за нивата на един от големите наематели в мола. В своето изказване относно проекта Николай Китов, управляващ партньор на Техномаркет, каза, че за разлика от други търговски центрове наемите в Sofia Ring Mall имат „човешко лице“ и са много по-близки до това, което трябва да бъдат реалните нива на пазара.

Йорданова посочи, че като предимство новият търговски комплекс разчита на своята локация. Потенциалният му пазар не се ограничава само до София, а разчита и на потребители от други части на страната, които имат бърз достъп до IKEA и до мола.

Доказателство за това е, че за първите няколко месеца от своята дейност магазинът на IKEA е отчел 1 млн. посетители.

В добавка Минко Герджиков, бивш зам.-кмет на София и настоящ изпълнителен директор на Гръцкия бизнес съвет в България, каза, че целият район около мола ще бъде облагодетелстван от разширението на метрото, което се планира да достига до Симеоновския лифт.

С това София има шанс да се превърне в единствената европейска столица, в която хората ще могат да ходят на ски с метро, добави той.

Вижте тук как ще изглежда проектът

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
melon
преди 12 години
Направете мол на Алеко, законът е ОК!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още