IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на земята в Дубай готви поне 80 имота за продажба чрез търг

Търговете в емирството са все още в началната си фаза, но набират популярност

14:02 | 09.04.12 г.
Министерството на земята в Дубай готви поне 80 имота за продажба чрез търг

Поне 80 имота в Дубай ще бъдат обявени за продажба от местното министерство на земята, след като банките в емирството решиха да предприемат действия и да покрият загубите си от проблемните ипотеки на собствениците.

Агенция за регистрация на собствеността, която миналата година реализира на търг 35 имота, съобщи, че още този месец може да продаде на търг до 35 жилища. По-късно през годината агенцията ще проведе още 2 търга.

Дубай беше тежко ударен от кризата, а цените на жилищата в емирството паднаха с около 60% от пика им през 2008 г., след като кредитирането за строителния сектор пресъхна, а спекулантите напуснаха пазара.

През 2008 г. властите в емирството приеха закон за отнемането на собствеността, според разпоредбите в който банките трябва да изпратят 30-дневно предизвестие до собствениците на жилища с проблемни ипотеки преди да се пристъпи към принудително изпълнение.

Barclays беше първата банка в Дубай, която през януари 2010 г. отне имот, а в последствие го продаде за 1,22 млн. дирхама.

Търговете за имоти в Дубай са все още в началната си фаза, но стават все по-популярни.

„Това е нов пазар и не особено тестван. Той работи успешно на други пазари и тук също става популярен начин за покупка на жилище“, коментира Ричард Пол, който оглавява отдела за жилищни оценки на консултантската компания Cluttons.

Данни на министерството на земята в емирството показват, че през миналата година индийците са били най-сериозните купувачи на имоти, като са се сдобили с жилища на стойност 2,1 млрд. дирхама.

Купувачите от Индия са съставлявали 16% от всички купувачи на имоти в Дубай. Британците са били най-голямата европейска група сред купувачите на имоти в емирството, показват още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още