IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спира строителството в студентската спортна база край Несебър*

Правителството повторно обяви базата на Националната спортна академия за обект от национално значение

12:56 | 24.04.12 г. 1
Спира строителството в студентската спортна база край Несебър*

Учебната база на Националната спортна академия (НСА) край Несебър отново беше обявена от правителството за обект от национално значение, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

За последните две години това е второто подобно решение на Министерския съвет. През февруари 2010 г. правителството обяви спортната база за обект от национално значение, но решението му беше отменено от Върховния административен съд (ВАС).

Доц. Христо Константинов, ръководител на катедрата по водни спортове в НСА, каза пред Investor.bg, че с повторното обявяване на обекта за национален на практика ще бъде спряно строителството в базата, довело до сблъсъци между студенти и собственици на земеделски земи, които искат да строят върху терените.

„Правителството най-накрая осъзна, че в продължение на 40 години в базата са инвестирани сериозни държавни средства“, коментира още доц. Константинов.

Студентите от академията отстояваха правата върху собствеността на базата с протести, завършили миналата седмица с протести в центъра на София. Те настояха да се преустанови строителството върху реституиран имот, който е част от спортната база.

Междувременно собственици на земи, попадащи на територията на учебната база на спортната академия, заявиха, че ще съдят държавата в Европейския съд в Страсбург, съобщи БНР.

Собствениците ще обжалват и решението на Министерския съвет да обяви базата за обект с национално значение.

* Актуализирано към 15.55 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 12 години
Перфектна повсеместна бъркотия създадена от тоталитаризма, така, че и двете страни да са в правото си, едните, че са собственици, а другите като дългогодишни ползуватели, ходи излизай от ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още