IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Робърт Шилер: Американският жилищен пазар е много труден за прогнозиране

Понижението в стойността на жилищата ще подтикне хората да не разчитат на тях като на единствена инвестиция, смята икономистът

15:16 | 30.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Робърт Шилер: Американският жилищен пазар е много труден за прогнозиране

Светът се намира в късния стадий на Голяма депресия, коментира пред CNBC известният икономист и автор Робърт Шилер. Намираме се в нова ера на икономии, смята професорът от Йейлския университет, който е участвал в разработването на жилищния индекс Case-Shiller.

„Цялата ни икономика бе засегната от разколебаното доверие. Централните банки са сред заслужилите доверие, но действията им често се отразяват на потребителската увереност чрез форма, а не чрез съдържание. В момента оределено не е налице голямо доверие“, казва той.

"Вливането на ликвидност не е толкова видима политика, каквато са мерките за икономии. Ефектът от икономиите пък не е съвсем ясен защото зависи от реакцията на хората. Повишената ликвидност би могла да помогне, но не знам дали ще надмогне господстващата нагласа за икономии, която засяга жилищния пазар", казва икономистът.

Според Шилер американският жилищен пазар е много труден за прогнозиране в момента. "Преобладаващото мнение е, че цените на жилищата спадат и че това добре, тъй като ще ги направи по-достъпни."

Продължаващата слабост на щатския жилищен пазар, включително новите дъна за индекса Case-Shiller, предизвикаха безпокойство, че ще отнеме доста време на пазара отново да почне да расте.

Шилер твърди, че постепенното понижаване на стойността на жилищата може да помогне на хората да диверсифицират своите финанси вместо просто да разчитат на инвестицията, направена в жилище.

„Преди 50 години никой не гледаше на жилищата като на инвестиция. Това се наложи в началото на 21 век, но постепенно отмря“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още